Egri Gergő az iskola laborjában
Egri Gergő az iskola laborjában (Forrás: VPEG)
in ,

Országos elismerés: Egri Gergő Hartmann-díjas

A Hildegard Alapítvány célja a középiskolai tehetséggondozás a kémia területén. Az alapító, és a Kuratórium tagjai az ELTE-hez kötődnek, de céljaik nem korlátozódnak egyetlen intézményre: kutató vegyészek, egyetemi oktatók, akiknek „élete a kémia”, s akiket lelkesít az a feladat, hogy felkutassák és támogassák a kémia iránt érdeklődő, tehetséges diákokat ‒ még középiskolás korukban, a végleges pályaválasztás előtt.

Az alapítvány a fenti célt elsősorban akként valósítja meg, hogy a kémiai tanulmányi versenyeken ‒ különösen a laboratóriumi gyakorlatok során ‒ kiemelkedő eredményt elérő diákokat díjazza éves rendszerességgel.

A minden évben megrendezésre kerülő Nemzetközi Kémiai Diákolimpia a világ kémia iránt érdeklődő középiskolás diákjainak nagy versenye. Az ötvenéves múltra visszatekintő verseny egyik kezdeményezője Dr. Hartmann Hildegard (1923-2011) egyetemi docens évtizedekig meghatározó szerepet vitt egyrészt az Általános Kémia egyetemi oktatásába, másrészt a középiskolai kémiaversenyek és a kémiai diákolimpiák szervezésébe.

A kémia Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny és a Középiskolai Kémiai Lapokban zajló verseny legjobbjai közül válogatják ki a diákolimpia előkészítőjére meghívást kapott diákokat. Így került a keretbe iskolánk végzős diákja,

Egri Gergő, aki az OKTV döntőjében 10. helyen végzett.

Ha a tehetség és a szorgalom együtt jár, és még egy csipetnyi elhivatottság és kitartás is társul mellé, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a sok befektetett munka meghozza a sikert.

A Nemzetközi Kémiai Diákolimpia 2021-es válogatójának eredménye alapján a kuratórium Hartmann-díjjal jutalmazta Egri Gergő (Vajda Péter Evangélius Gimnázium) 12. évfolyamos tanulóját. A másik díjazott, az ELTE Apáczai Csere János Gimnáziumának végzős tanulója.

A díjjal járó trófeához társul egy pénzjutalom, amit a jutalmazott szakmai fejlődését elősegítő beruházásra fordíthatja, amely lehet például szakkönyv, folyóirat, számítástechnikai segédlet, nyelvtanfolyam, szakmai jellegű utazás.

Sok szeretettel gratulálok Gergőnek az újabb, nagyon kiérdemelt díjához! Azt gondoljuk, hogy ez újabb megerősítés, jó helyre került az idei Vajda-díj.

Gratulálunk felkészítő tanárainak, akik gimnáziumi tanulmányai alatt segítették, Dr. Mészárosné Verók Máriának, és Borzovánné Burai Juliannának.

Kívánjuk, hogy legyen az elért eredményeire ő is nagyon büszke, mert mi, a gimnáziumban nagyon büszkék vagyunk rá, és biztosak vagyunk abban, hogy ez a szerény, magával mindig elégedetlen fiú még sok fontos tudományos munkával büszkélkedő férfivá válik!

Kitajkáné Szántai Mária

Fotó Kanti Dorottya

A lelki élet természete olyan, amilyen…

A Körhinta a Szarvasi Vízi Színházban (Fotó: Babák Zoltán)

A Körhintával nyitott a 2021-es nyár a Szarvasi Vízi Színházban