in ,

Új mozgásforma hódít Szarvason: ez a kangoo

Kangoo a Szarvasi Vízi Színház deszkáin (Fotó: Babák Zoltán)

A hétvégén az Erzsébet ligeten keresztül kerékpározva hallottam meg, hogy a Szarvasi Vízi Színházban történik valami. Ez manapság nem szokatlan, de vasárnap kora délelőtt igen. Az ütemes zenéből egy vasárnap reggeli after party-ra gondolhattam volna… ha nem Szarvason lennénk. Arra kanyarodtam, és tényleg történt valami. Sok mindent láttak ezek a deszkák, de ilyet még nem: egy csomó fiatal hölgy zenére szökdécselve táncol rugós cipőkkel a lábukon… de még mindig nem tudtam, hogy mi ez. Azért gyorsan elővettem a fényképezőgépet és lőttem pár fotót.

A látottak értelmezésében Bíró Zsanett, a délelőtt egyik instruktora segített, aki elmondta, hogy “a kangoo power egy szuper hatékony, preventív edzésforma, mely egy speciális cipőben végzett mozgások sorozata”.

A cipő a Kangoo Jumps nevet kapta, először rehabilitációs céllal alkalmazták. Segítségével a térd- és ízületi bántalmaktól szenvedők térhettek vissza a sporthoz, ezen belül is a futáshoz. “Hamar kiderült, hogy a cipőben jóval több lehetőség rejlik, így helye van saját célú, illetve fitnesztermi felhasználásnak is. Országszerte a termek egyik legnépszerűbb csoportos fitnesz órája lett”, mondta Zsanett, aki egyéni edzőként tevékenykedik.

Mióta foglalkozol vele?

A kangooval és magával az eszközzel már elég régóta szemezgettem, de igazán tavaly nyaron ismerkedtem meg vele. Egyből tudtam, hogy ez az én sportom lesz. Szeptemberben elvégeztem a kangoo power instruktor tanfolyamot. Ezt követően novemberben el is indítottam a saját vállalkozásom, mint kangoo instruktor. Nagyon hálás vagyok azért, hogy a munkám egyben a szenvedélyem is. Jelenleg három városban tartok az edzéseket, Szarvason, Szegeden és Hódmezővásárhelyen, és ismertetem meg a vendégekkel ezt a nagyszerű, hatékony edzésformát.

Láttam, elég nagy szórás volt edzettségi szintben. Kinek ajánlod ennek a sportnak a kipróbálását?

Igen, mondhatni elég intenzív sportnak számít. Ennek ellenére pozitív élettani hatásai, és az eszköz biztonsága miatt edzettségi szinttől és nemtől függetlenül, mindenkinek ajánlom!

A teljesen kezdőknek még gyakran szokatlan maga az eszköz használata, eleinte leginkább az egyensúly fenntartása okozhat nehézséget. A kezdeti nagy terhelés szintén szokatlan lehet a szervezetnek, viszont kitartó munkával ezek az akadályok könnyen leküzdhetők.

Hogy épülnek fel az óráid?

Minden órát teljesen az alapoktól építek fel, így könnyen elsajátítható azok számára is, akiknek teljesen új még ez a mozgásforma, legyen rehabilitáció, zsírégetés vagy sportos szórakozás a cél.

Hány kalóriát lehet elégetni egy ilyen alkalomkor?

25 százalékkal több kalóriát lehet elégetni egy edzés alatt, mint más edzésformával.  Hatékony zsírégetést tesz lehetővé, amely hozzájárul a kívánt testalkat kialakításához. Körülbelül egy 45-50 perces edzéssel akár 600 kcal-t is el lehet égetni.

Milyen gyakorlatok vannak?

A kangoo óra az aerobik alaplépéseiből áll, egy koreografált intervall edzés, melynek a végén a kangoo cipő segítségével erősítő gyakorlatokat végzünk.

Mióta vannak ilyen edzések?

Magyarországon 2002 óta vannak kangoo edzések, és azóta már szinte minden városban jelen van. Én személy szerint Szarvason tavaly novemberben kezdtem el kangoo-órákat tartani.

Akinek feltámadt a kíváncsisága, esetleg ki szeretné próbálni ezt a mozgásformát, keresse Bíró Zsanettet a Facebookon!

Az U7, U8 és U9 csapatok Valastyán Balázs és Trabach János edzőkkel

Utánpótláscsapataink a Made in Papp tornán jártak

Tálas Bendegúz

Új edzővel erősödtek a szarvasi karatésok