in ,

Holtponton innen, holtponton túl: befejeződött az amatőr festők tábora

A tábor résztvevői (Fotó: Babák Zoltán)

Tizenhetedik alkalommal rendezték meg az amatőr festők alkotótáborát Szarvason. A szervezője Zvadáné Mrsan Mária, a művészeti vezetője Korbely István festőművész volt.

A tábornak ismét a Ruzicskay Alkotóház adott otthont, ahová az idén is sok amatőr festő hozta el üres vásznát, vagy már megkezdett festményét. Az időjárás ezúttal sem kedvezett az akrilt használóknak, mert a hőségben ez a festék pillanatok alatt megszárad, így ők a falak közé szorultak.

“Az otthoni alkotásnak mindig az a legnagyobb akadálya, hogy az ember a magányában nem tud továbblépni a képben, mert bizonytalan. Ilyenkor megy el a kedve, és teszi le az ecsetet”, állította szembe az alkotótábor előnyeit az otthoni festészettel Korbely István.

Arra a kérdésünkre, hogy miként tud segíteni egy-egy szárnyait bontogató festőpalántának, így válaszolt: “Én mindig a képbe folyok bele. Arra nincs idő, hogy elkezdjünk anatómiát tanulni. Nem próbálok rájuk erőltetni olyan alap festői szabályokat, törvényszerűségeket, ami megzavarná őket. Mindenkinek azon a szinten próbálok bizalmat sugallni, amin van, és onnan igyekszem a képességeit tovább vinni.”

Alkotás közben
Alkotás közben (Fotó: Babák Zoltán)

Ezeknek az alkotótáboroknak már van egy kialakult törzsgárdája. Az ő habitusukat már kiismerte az évek során, tudja, kinek hogy lehet inspirációt adni, amikor elakadnak, vagy holtpontra érnek.

Hogy miként sikerült a holtponton átlendíteni a tábor résztvevőit, előre láthatólag augusztus 21-én a nagyközönség számára is kiderül. Egyelőre az a legvalószínűbb dátuma közös kiállításuknak, amit hagyományosan a Tessedik Sámuel Múzeumban rendeznek.

Három pár egy kölcsönlakásban

Pizzás karfiolpizza

Pulykás karfiolpizza diéta idejére