in , ,

Múlt, jelen, jövő ölelte egymást

Artisták a Szarvasi Vízi Színházban
Artisták a Szarvasi Vízi Színházban

Kedden este a Vízi Színház színpadán Hét évtized címmel az Artistaképző Intézet Gálaműsorát láthatták az érdeklődők. Akik kijöttek, nem bánták meg, mert látványos estét tölthettek el a Körös partjára épült nézőtéren.

A Baross Imre Artistaképző Intézet bemutatója előtt Babák Mihály polgármester köszöntötte a nézőket, aki színpadra hívta az intézet igazgatóját, Kovács Gábor Dénest, aki a színészosztály Boszorkányüldözés Salemben fantasztikus előadását rendezte, ami az elmúlt héten a Vízi Színházban látható volt.

Kedden este a Hét évtized cím a Baross Imre Artistaképző hetven évét mutatta be. Nagyon ötletesen, hiszen kivetítőn a régi diákok meséltek, akik ma ott oktatnak, és a tanítványaikat láthattuk a színpadon. Három nemzedék: a múlt mestereinek tanítványai, a mai mesterek, akik a jelenben, a jövő artistaművészeit avatják be ebbe a csodálatos világba! Az oktatók vallomásából kiderült miért volt szerelem maga az iskola gyerekként, és szerelem ma az oktatás, mert szeretet nélkül nem lehet tanítani. Sokan az iskola elvégzése után karriert futottak be, de visszatértek tanítani, mert megvolt a kötődés, a szeretet az iskola, a saját mestereik szeretete, tisztelete. A szakmán túl ezt a hitet is átadják tanítványaiknak – „múlt, jelen, jövő öleli egymást” hangzott el. Ez érezhető volt az előadáson, mert látványos, profi nem csak az artistaművészet, de a fények, a külcsín is a helyén volt a látványos estén.

Amit cirkuszi előadáskor le kell írni, az a bizalom. Hiszen aki egyedül van fenn, annak kívülről irányítják a szer magasságát-mélységét, akik ketten vannak, azoknak egymásban kell bízni.

Felvonultatták a képzés szinte minden látványos elemét. Tusso, drótkötél, hand-stand, hula-hoop, trapéz, kötél, akrobatika. A leglátványosabb a kínai rúd két artistája volt, akik műsorukban ötvözték a színházművészet, a kínai harcművészetet az artistaelemekkel. A zsonglőr sem egyszerűen zsonglőrködik, hanem egy mozgó „bőröndre” áll és úgy mutatja be mit tud. A bohócokat sem hagyták otthon, kétszer két pirosorrú nevettette meg a közönséget. A nyitó és a záró számot a színészosztály négy végzőse egészítette ki énekével, így nehéz volt egy számra koncentrálni, mert kavalkád volt a színpadon, több artista, többféle számot mutatott be egyszerre, ráadásul a négy énekes is szerette volna a nézők figyelmét felkelteni.

A látvány a fényekben is megmutatkozott, mert fényfestést láttunk, a mocsári ciprusokra, a színpadra, a tetőre. A zene ritmusos, a jelmezek szépek.

„A vágyad nem elérthető, / de látod a távoli célt. / A lélek, csak az segít tovább, / megnyílik a csillagos ég.” hangzott el Don Quijote hitvallásának részlete. A jövő artistaművészei felkészültek, ezt bebizonyították kedden este a Vízi Színház színpadán.

Babák Mihály polgármester Gombárné Bata Máriával egy virágkosárral köszönte meg a fiatal művészek munkáját, akik teljesen megérdemelték a tapsot, a sikert.

Galambos Edit

A fotókat Kepenyes Balázs készítette.

Bontják az önkormányzati üdülőt

Búcsú: bontják az önkormányzati üdülőt

Korbely István festőművész

Korbely60: 60+1 év, 60 festmény plusz itt lesz St. Martin