in ,

Holo Hóbel László nem virágcsendéleteket hozott

Holó Hóbel László képe előtt (Fotó: Babák Zoltán)

Szentendre, Kaposvár, Gyula, Békéscsaba és Orosháza után most Szarvason, a Ruzicskay Alkotóházban nyílt Holo Hóbel László műveiből kiállítás Titkok által létező című kiállítás az elmúlt pénteken.

Az, hogy a békéscsabai festőművész excentrikus, Szuhaj György vizuálpedagógia közmunkás megnyitójából is kiderült.

Disszidálási kísérletek, rendőrségi megfigyelés, önpusztító szubkulturális magatartás jellemezte. A rendszerváltás után kapcsolódott be a művészeti életbe, bár műtermet is kapott, sohasem vált a kommersz jólét művészeti beszállítójává. Holo Hóbel László a társadalom pereméről egészen a társadalom pereméig jutott. A peremvidéken érzi jól magát, derült ki Szuhaj György bemutatójából.

“Nincs egy vonal sem, ami szépelegne, nincs tetszelgés, nincs nyáladzás, csöpögés, romantikus szépelgés a kredenc felett… de van durva, nyers kifejezés, üvöltő színek, nyers vonalak, bekarcolt felületek”, foglalata össze röviden Holo stílusjegyeit városunk vizuálpedagógiai lázadója.

Szuhaj György és Holo Hóbel László a kiállítás megnyitóján
Szuhaj György és Holo Hóbel László a kiállítás megnyitóján (Fotó: Babák Zoltán)

Aztán már csak egy kérdés maradt hátra,

“tulajdonképpen mit is látunk?”.

Igazából nem tudjuk, a művész nem akarja ránk erőltetni a saját értelmezését, azt majd a tudatalattink eldönti, mit akar látni.

Az első képnél a tudatalattimnak még fel sem tűnik. Üvöltő színek. A másodiknál már ismerős sorminta. A harmadiknál a tudatalattiban felébred a gyanú. A negyediktől az ember visszasétál az elsőhöz, hogy az első hármon is ugyanúgy férfi nemi szervet látott-e, mint a negyediken.

Én az ötödik előtt sétáltam oda Szuhajhoz: “lécci, erősíts meg, hogy a festményeken farkak vannak, vagy el kell mennem pszichiáterhez!?”

Bólint, de nem tudom melyikre. Aztán második nekifutásra a festményeken megtaláltam a női nemi szerveket is. Legalábbis szeretném azt hinni.

Szarvas nem lehet prűd város, amikor múzeumának egyik fő helyén egy ókori termékenységi szobor, a zsírfarú idol van kiállítva, amit felnőtt s gyerek is láthat és megcsodált már, de aki könnyen megbotránkozik, azért készüljön fel, hogy nem csendéleteket fog látni.

Boronyák Gergely és Timkó János a Cervinus Művészeti fesztivál második napján

Találkozás egy zsenivel és két zseniális színésszel

A Simon Fiala Tibor Emlékverseny egyik számának befutói lejelentkeznek a versenybíróságnál

27 egyesület versenyzői az 50. Simon Fialán