in ,

Csütörtökön Szarvason pályára lép PUSKÁS!

Szabó László producer, Szente Vajk rendező, Veréb Tamás (Puskás) és Náray Erika (Puskás Ferenc édesanyja)
Szabó László producer, Szente Vajk rendező, Veréb Tamás (Puskás) és Náray Erika (Puskás Ferenc édesanyja) (Fotó: Babák Zoltán)

A hír igaz. A Margitszigeti, illetve a Szegedi Szabadtéri Színpad után csütörtökön 20:30-tól játsszák a Puskás című musicalt a szarvasi Erzsébet-ligeti sportpályán. Előtte egy minitorna keretében megmérkőzik a színészek és a táncosok válogatottja az újságírók csapatával, illetve a szarvasi öregfiúkkal. De erről majd később.

A musicalt bemutató sajtótájékoztatón jártunk a Turul kisvendéglőben, ahol Szabó László, a Puskás, a musical producere látta vendégül a darab rendezőjét, Szente Vajkot, a címszereplőt, Veréb Tamást, a Puskás Ferenc édesanyját alakító Náray Erikát, illetve a fiktív Vörös elvtárs “szemétláda” szerepében színpadra lépő Chajnóczki Balázst.

Náray Erika igazi focirajongó. Ha nincs ideje egyenesben nézni, felveszi a meccseket. Talán e miatt jutott Szente Vajk eszébe, mondta. A szerep nem esik nehezére, hiszen igazi anya-fia viszony volt Puskás Ferenc és édesanyja között, olyan, amiről minden anya és gyerek álmodhat. A magánéletéből bele tudja csempészni anyai érzéseit a szerepbe, jelentette ki mosolyogva.

Chajnóczki Balázs fiktív személyt alakít, Vörös elvtársat, aki egy igazi “szemétláda”. Mikor Szente Vajk asszisztense felhívta, és kérte, hogy menjen el a castingra, – az örömtől – elsírta magát.

Bár a szerep fiktív, de Chajnócki Balázs szerint életkompatibilis szerep az övé, bármelyik vezetővel be lehetne helyettesíteni Vörös elvtársat, aki lentről indulva eljut a kommunista párt csúcsára. Rajta keresztül a rendező egy háromperces jelenetben leképezi az egész 56-os forradalmat, és az azt követő megtorlásokat.

De Chajnóczki Balázsnak nincs baja ezzel a “szemétláda” szerepekkel. Sokáig játszott ilyet, emlékezett vissza a színész. Tíz év, és a most Puskás szerepében játszó Veréb Tamás is bele fog nőni ebbe, mosolygott Puskásra.

Épül a musical színpada
Épül a musical színpada (Fotó: Babák Zoltán)

Veréb Tamás az elmúlt kilenc előadás alatt már belebújt a focilegenda bőrébe. Nagyon megtisztelő, mondta, hogy azok az idősek, akik még látták és emlékeznek Puskás Ferencre, nem csak a külsejét, a mozgását is hasonlónak látják hozzá.

Életrajzi könyvekből, interjúkból, felvételekből készült fel a szerepre, azzal abszolút tud azonosulni. Nagyon hálás, hogy a csillagok állása úgy hozta, hogy pont jókor volt jó helyen.

Szabó László arra a Szente Vajkhoz intézett kérdésére, hogy mi volt az indíttatás, ami elvezetett addig, hogy a világ leghíresebb magyarjáról musicalt készítsen, a rendező elárulta, hogy a nagyapja is sokat mesélt Puskásról, de maga az ötlet, pont az ő és Szabó László focibarátságából, illetve a színházhoz való viszonyulásuk párhuzamosságából adódott. Az ötletet is kettejüknek dedikálta. Ez 2019-ben történt. Azóta minden nap foglalkoztak a gondolattal, majd az abból létrejött musicallel valamit. A nézőszámok alapján úgy néz ki, hogy foglalkozniuk is kell vele, mert hatalmas az érdeklődés a Puskás iránt.

“Ez a darab nem egy futballmusical, fociznak benne a srácok, de nagyon erősen szól a magyar történelemről, a hatalom és a tehetség viszonyrendszeréről, a csapategységről, ezért ez egy többgenerációs musical, ami a negyvenes-ötvenes évek Magyarországáról szól”, fogalmazott a rendező, Szente Vajk.

A musical nem jár egyedül. Az előadás napjának reggelén 9:30-tól a szervezők a jeggyel rendelkezők közül kisorsolják azokat, akiket a színpad fölé repítenek.

Különleges lehetőséget kínálnak a szervezők azoknak, akik jegyet vásárolnak a Puskás, a musical július 22-i, szarvasi előadására: az előadás napján, 9:30 és 10:30 között a szerencsések kipróbálhatják a színpadi repülést! Részleteket a “Puskás, a musical” Facebook-posztjában találhatnak.

A fellépés előtt 17 órától villámtorna keretében megmérkőzik egymással a színészek és a táncosok, az újságírók és a szarvasi öregfiúk csapata.

Ettől a rendezőt veri a víz, de csináltak már ilyet Szegeden is, ott is túlélték…, mondta Szabó László, de a szervezők egy valamivel nem számoltak, hogy Szarvasnak van egy Peléje, aki betonkemény a pályán, a mindenki által szeretett Enabulele Stanley Esemuede. Remélhetőleg Stanley és Veréb Tamás nem keveredik egymással csatába a labdáért, mert a mi Pelénk sem szeret veszíteni, nehogy újratervezés legyen a vége, és az esti darabnak csak a műfaja, focimusical maradjon, a főszereplő és a cím változzon!

Már építik a színpadot! Giagantikus!

Puskás pontban 20:30-kor lép pályára.

Spolu

Spolu/Együtt – szlovák est

Ruzsinszki Balázs

Ruzsinszki Balázs ezüstérmes a nemzetközi Ifjúsági Ligán