in ,

Befektetnél ingatlanba 20 millió forintot? – Ilyen ingatlant kapsz érte

Az Ingatlannet.hu segítségével nemrégiben körbejártuk Szarvas, Békésszentandrás és Csabacsűd ingatlanpiacát. Most az vették nagyító alá, mit lehet 20 millióért kapni Szarvason.

Szarvas és környékén

A hazai ingatlanpiacon a nagyobb városok belvárosi részeiben csak egy kisebb légtérű garzonra elegendő 20 millió forint, de ha a város külső részeiben keresgélünk, akkor akár már egy 50-60 négyzetméterest lakóingatlant is kifuthat az összeg. Vidék felé kacsingatva, egy kisebb település esetében pedig egy jóval nagyobb vagy akár több ingatlanba is be tudjuk fektetni ezt a keretösszeget. Az Ingatlannet.hu legfrissebb statisztikai adatai alapján rálátást kapunk arra, hogy mire elegendő Szarvas és környékén 20 millió forint?

A jó befektetéshez kulcsfontosságú az időzítés

Időről időre megváltoznak a kínálati árak az ingatlanpiacon. A legtöbb esetben egy külső behatás következtében emelkednek vagy csökkennek az árak, viszont önmaguktól vagy akár természetes folyamatok következtében is változhatnak. Így egy ingatlanvásárlás estében nagyon fontos az időzítés.

Szarvason mind a családi házak, mind a lakások átlagára emelkedett az elmúlt egy éves időszakban. A városban családi házat a tavaly júniusi és a decemberi hónapokban volt érdemes beszerezni, amikor az átlagos négyzetméter árak alacsonyan voltak. Ezekben az időszakokban az általunk kijelölt keretösszegből átlagosan egy 220-240 négyzetméteres családi építésű házat lehetett megvásárolni.

 A szarvasi téglalakások kínálati árai a járványidőszak alatt folyamatosan felfelé kúsztak. Így a lakáspiac tekintetében az járt jól, aki 2020 nyári időszakában vásárolt, ugyanis ekkor 20 millió forint egy 104-115 m² alapterületű lakásra volt elegendő. Abban az esetben viszont ha az idei év júniusi hónapjában vásárolt valaki téglalakást Szarvason, akkor átlagosan mintegy 39-50 négyzetméterrel kevesebb járt neki.

Lakóingatlanok átlagárainak változása Szarvason
Lakóingatlanok átlagárainak változása Szarvason (Forrás: Ingatlannet.hu)

Kisebb települések a nagyvárosokkal szemben

Ugyanakkora összegért egy kisebb településesen általában jobb állapotú és nagyobb alapterületű ingatlanhoz juthatunk, egy népesebb várossal szemben. A pandémiás időszak alatt felértékelődtek a zöld övezetek, így a kereslet szempontjából még inkább előtérbe kerültek a kertes családi házak. Ezt a trendet az idén hatályba lépő otthonteremtési program is csak még inkább megerősíti.

Az elemzésben meghatározott 20 millió forint Kecskeméten egy 49 m²-es, Hódmezővásárhelyen egy 93 m²-es házat ér, de már Szentesen és Szarvason 124-141 m²-t. Viszonylag nagy családi házhoz lehet jutni a keretösszegért Gyomaendrődön és Kunszentmártonon (170-219 m²), valamint Csabacsűdön is (255 m²).

Ha a lakáspiacra tekintünk is hasonlóan oszlik meg a kép a nagyobb és kisebb városok között. Bács-Kiskun megye székhelyén – Kecskeméten – egy 40 m² alapterületű lakás vásárlására elegendő a 20 millió forint. Viszont ebből a keretből Szarvason és Békéscsabán már 65-73 m²-es lakást lehetne kapni.

Környező megyeszékhelyek és városok lakóingatlanainak átlagára
Környező megyeszékhelyek és városok lakóingatlanainak átlagára (Forrás: Ingatlannet.hu)

Vajon hamarosan megérkezhet a várva várt árcsökkenés?

Az óceántúli tőzsdén a faanyagok árai megindultak lefelé, amely hatással lehet hazánk kis- és nagykereskedéseire is. Ez a folyamat azonban időbe telik. Az iparágban dolgozók úgy vélik, hogy az elkövetkezendő fél évben nem várható igazán lefelé haladó mozgás az anyagok áraiban. Bár a járvány harmadik hullámának a megszűnésével megindult a termelés, de ahhoz hogy hazánkban ezek a magas árak mérséklődjenek először a raktárakat kellene feltölteni, amely eléggé időigényes. Emellett pedig az elmúlt néhány hónapban lezajlott és jelenleg is tartó erdőtüzek, árvizek, hurrikánok még tovább késleltethetik ennek az anyagárak csökkenésének eljövetelét.

Szemerédi Bernadett, Timkó János és Boronyák Gergely

Örömjáték a színpadon

Teremfoci Nyári Kupa 2021

Nyolc hónap után újra teremfoci