in , ,

Olivér története

Twist Olivér a Szarvasi Vízi Színházban (Fotó: Babák Zoltán)

A Szarvasi Vízi Színházban a X. Jubileumi Cervinus Művészeti Fesztivál 10. napján mutatták be – éppen Szarvas Város letelepedésének 299. éve napján – Varga Viktor legújabb rendezését Charles Dickens – Belinszki Zoltán – Gulyás Levente – Tatár Bianka – Varga Viktor Twist Olivér című musicaljét, ami a Cervinus Teátrum ősbemutatóinak sorát gyarapítja.

Belinszki Zoltán író-dramaturg, Gulyás Levente zeneszerző, Varga Viktor rendező triótól a Cervinus Teátrum a negyedik ősbemutatóját láthatta a közönség, akikhez második alkalommal csatlakozott Tatár Bianka zeneszerzőként. Az előadás a X. Magyar Teátrumi Nyári Fesztivál 8. versenyprogramja.

Charles Dickens regénye nem vidám történet, amit Varga Viktor nagyon is naturálisan mutatott be. Nagyon sok szereplő, pergő események jellemezték a darabot. Az erőszakot a zene lágyította kissé.

Twist Olivér szerepében pénteken este Laurinyecz Szilvesztert láttuk. Szilveszter kiválóan alakította Olivért, a sokat tűrt és mégis sok szeretetet sugárzó kisfiút. (Róla szólt a darab, de igazából nem sok szövege és egy dala van – igaz az nagyon jó!)
Fagint, Nádházy Péter vitte színpadra nagyon jól! Fagin a csempész gyerekek oktatója főnöke, semmitől nem riad vissza. Péter remek figurát mutatott meg a közönségnek, mind játékban, mind hangban. Az egyik legjobb alakítás volt! Nancy szerepét, aki belehal abba, hogy segít Olivérnek Eva Javorská alakította színészileg, hangban nagyon jól, dalai nagyon szépek. Hiába vesz részt a lopásokban, a szíve tiszta maradt, de élni kell valamiből. Szép jelenet, amikor segít Brownlownak és Rose-nak, akik pénzt adnának neki, de nem fogadja el, mert nem azért teszi, Olivérnek akar segíteni – szeretné megmenteni.

Monks-t, a gonosz nagybácsit Maróti Attila játszotta el nagyszerűen. Corneyné, az igazgatónő Dósa Zsuzsa kitűnő, egyedi alakítása ismét új szín a színésznő senkihez nem hasonlítható palettáján. Zsuzsa mindig mer olyanná válni, amilyen karaktert a szerepe megkíván. Ez most is így volt! Sikes szerepében Bornyák Gergely nagyszerűen, nagyon jól vitte színpadra! Megtudta mutatni a pici jót, ami megvan benne. Emlékezetes alakítása! Dala nagyon jó! A Koporsóst Ragány Misa ragyogóan alakította, dala nagyon ütős!

Vagányként Boza Bence és Noah szerepében Dorogi Péter alakítására is oda kellett figyelni, mert nagyon jó jelenlétük volt a színpadon. Bumble alakjában Szemán Béla kiváló. Noah szerelmét, Charlotte-ot a vidám lányt, Lakatos Viktóriától láttuk.

Monumentális előadást láttunk nagyon sok szereplővel, mozaikszerű jelenetekkel, amelyben a kezdeti gonoszságot, durvaságot felváltja a szeretet – persze vannak erőszakos, gonosz jelenetek továbbra is. Brownlow (Horváth Károly), az érzéseire hallgat Olivérrel kapcsolatban, Rose (Nyári Dia), szintén ösztönösen cselekszik, mert Olivér ismerős számára, akkor még nem tudja, hogy meghalt nővére fia. Grimwig (Szente Árpád Csaba) kételkedik a fiúban, de kész elfogadni Brownlow és Rose érveit. Mrs. Maylie szerepében Jónás Gabriella, aki az első felvonásban egy Öregasszonyt játszott lélegzetelállítóan jól! Az a pár perc, az mesteri előadás Gabitól! Harry (Szász Borisz), az odaadó szerelmes fiút alakította. H. Varga Tamás is két szerepben remekelt, a Pap és Giles szerepét is magára öltötte mindkettőt figyelemre méltón.

Két vidám szereplőt is láttunk, akik oldották a hangulatot csetlésükkel-botlásukkal, a két detektív Bíró Gyula és Papp Csaba is kitűnő, emlékezetes alakítást nyújtottak.
Gyermekszereplők: Szemenyei Kevin, Bracsok Balázs, Gulyás-Dobó Szofi, Pljesovszky Milán, Tímár Nándor, Kozák Regő, Hódos Zsolt, Brachna Vanda, Kepenyes Darida Zóra, Pozsgai Boglárka, Tiba Hanna.

Láttuk még a színpadon Balázs Henriettát, Magyari Lászlót, Stadler Zoltánt, Gyenis Erikát, Vályi Boldizsárt, Salgó Balázst.

Szövegkönyv és dalszöveg Belinszki Zoltán, zene Gulyás Levente és Tatár Bianka. Koreográfus Magyari László. Korrepetitor Kertes Anna. Rendező Varga Viktor.

Jelmeztervező Gadus Erika, díszlet Varga Viktor, Salgó Balázs, Budai Károly. Hang Ottlakán Renátó, Kis László, fény Valach Vendel, videó Molnár Ábel. Asszisztens, öltöztető, kellékes: Balázs Henrietta.

Hatalmas ledfalak színesítették a díszletet, nyújtottak szép látványt. Döbbenetes, kitűnően színpara vitt előadást láttunk! Lélegzetvisszafojtott csend volt a nézőtéren szinte végig. A dalok után a taps is szerényebb, de ez éppen a látottak miatt volt, a történet megfogta a nézőket, a hatása alatt álltak. Az előadás végén azonban hatalmas siker volt, a nézők nem akarták leengedni a szereplőket. Amit hiányoltam, az az, hogy ősbemutatóként a darab végén nem hívták színpadra az alkotókat, pedig a rendező, az író, és a zeneszerzők is jelen voltak az előadáson.

Az este is voltak ajándékok a TALIZMÁN JÉTÉKBOLT jóvoltából 10 néző széke alá rejtettek el CERVINUS-os mágnest, amiért 2.000 Ft-os utalványt kaptak a szerencsés nézők.
P.S.:

Varga Viktor az Ó-Templomban az előadást megelőzően vehetett át kitüntetést Babák Mihály polgármestertől. Viktor szeretettel gratulálok a NEWJSÁG és a magam nevében, a kitüntetésedhez is és az előadáshoz is!

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Városvezetők és díjazottak a városnapon

Díjak és kitüntetések Szarvas 299. születésnapján

Szemerédi Bernadett (Klipsz) és Szente Árpád Csaba (Zsilett)

Még mindig működik a Hotel Menthol!