KONFIT: Dabis Gergő és Révész Krisztián
KONFIT: Dabis Gergő és Révész Krisztián
in , ,

KONFIT: Józsefvárosban kamatoztatják a Székelyben tanultakat

A közelmúltban betértünk egy Baross utcai street foodoshoz, ahol beszélgetésünk során kiderült, hogy a KONFIT vezetője, tulajdonosa, Révész Krisztián Martfűn érettségizett, a Székelyben szerzett szakács képesítést. Kollégája, Dabis Gergő osztály- és kollégiumi társa volt. Szarvasi éveikre visszaemlékezve Krisztián elsőként Sutyinszki Zoltánt említette meg, aki az osztályfőnöke volt, és akivel máig jó a kapcsolat, valamint két kollégiumi nevelőtanárát, Földesi Zoltánt és Jansik Istvánt.

Ketten viszik a Konfit elnevezésű helyet. Az üzlet tulajdonosát, Révész Krisztiánt kérdeztük miközben javában pörgött az üzlet, sorra adták a kilincset egymásnak a betérő vendégek, de még inkább az ételfutárok.

Miért választottad a szakács szakmát?

A szakács szakmát azért választottam, mert szerencsés helyzetben voltam gyerekkoromban. Az egész család tudott főzni, és mindig nagyon tetszett a konyhában zajló tevékenység. Na meg ugye, szerettem jókat enni.

Hol szakácskodtál korábban?

Martfű Termál Spa-ban kezdtem tanulóként, ott kezdtem szakácsként is, később konyhafőnök helyettes lettem. Négy évet töltöttem ott, de vágytam a kihívásra és felköltöztem Budapestre. Itt megfordultam pár helyen – Pagony, Oinos, Drop – szakácsként, majd később konyhafőnökként is.

Honnan jött az, hogy Pesten nyitsz kifőzdét, vendéglátóhelyet?

Akárhogy is nézzük, Budapest az ígéretek városa. Az egyik vágyam mindig ez volt: legyen egy saját konyhám, ahol én találom ki a koncepciót, és ahol a magam ura lehetek, nem szól bele senki hogy mit hogyan csináljak.

A KONFIT tualdonosa, vezetője, Révész Krisztián a KONFIT előtt
A KONFIT tulajdonosa, vezetője, Révész Krisztián a KONFIT előtt (Fotó: Babák Zoltán)

Mi a Konfit fő profilja?

A Konfit fő profilja a konfitált húsokra épül.


A konfitálás jelentése: Az alapanyag alacsony hőfokon, hosszú ideig, lassan kell sütni saját, vagy hozzáadott zsíradékában. Ez az eljárás nemcsak hosszabb eltarthatóságot eredményez, hanem gazdag tartalmas ízt és omlós állagot. Arról nem szólva, hogy maga az eljárás semmi különleges eszközt nem igénye.


Ezeket a húsokat széttépjük, és körettel tálakra vagy baguette-ben árusítjuk. Ezen kívül a napi ajánlataink a fő profil. Minden nap van két fajta leves, egy főzelék és egy főétel.

Melyik ételt készíted a legszívesebben?

Igazából minden ételt nagyon szívesen készítek legyen az bármely nemzet étele.

Mi a vendégek kedvence?

A vendégek kedvence a pulled pork baguette és a malac tál. Igazából a tépett húsos dolgaink a speckó kajáink.

Fotó: Babák Zoltán

Ahogy az elején említettem, nagy volt a vendégforgalom, mikor ott jártunk, így adódott a kérdés:

Visszatérő ismerős arcok térnek be a környékbeliek közül, vagy messzebbről is eljönnek a konyháért?

A környéken rengeteg munkahely van és rengetegen megismertek minket az elmúlt három évben, ezért rengeteg a visszatérő vendég, de folyamatosan érkeznek az új arcok is. Gyakran előfordul hogy messzebbről is jönnek, mert kíváncsiak ránk.

Mi többször is ebédeltünk már ott, csak a héten kétszer. Egyrészt majd minden ételük glutén és laktózmentesen is kérhető, és nálunk a családban erre figyelnünk kell. Egyik nap debreceni malacragu levest és tépett csirkemellet parázsburgonyával, salátával, másik nap jászsági csirkeragu levest és tépett marhát parázsburgonyával, salátával kértünk.

Mindenkinek csak ajánlani tudjuk a Baross u. 74. alatt, – a nagyon szépen felújított józsefvárosi Szent József templom mögött – található KONFIT-ot. Tényleg nagyon ízletesen főznek, gyorsan megkapjuk az ételt.

Borzi Balázs, a Liget Hotel pincére a mentes vizet kínáljal

Saját vizet kínál a vendégeinek a Liget Hotel

Összenőtt fradiszurkolók: Imre bácsi és Csipai Dániel

Egy nem szokványos történet Imre bácsiról, Daniról, Brigiről és a Fradiról