in ,

Vidáman kezdődött, éjfélig tart a szentandrási Családi nap

Vidám hangulatban zajlik a főzőverseny
Vidám hangulatban zajlik a főzőverseny (Fotó: Babák Zoltán)

Ma Családi nap zajlik Békésszentandráson. A település első számú fesztiválja, a Sport- és Vitaminnap tavaly elmaradt. Akkor a szabályozás egy szűkebb körű falunapot tett lehetővé. Miután az idén sem lehetett tudni, mi lesz, a vírus jön vagy megy, a szabályok enyhülnek vagy szigorodnak, így maradtak a tavalyi forgatókönyvnél, mondta Sinka Imre polgármester a ma délutáni megnyitón.

Az idén már nevesítve rendezték meg az ilyenkor szokásos gasztronómiai versenyt. A testület közelmúltban történt döntése alapján ma 13 órakor indították útjára, és 17 óra körül zsűrizik az I. Szabó Imre főzőversenyre pörkölt és egyéb kategóriában főtt ételeket.

A zsűrizést az Első Fehér Asztal Lovagrend tagjai, Bene Sándor gasztronómiai főkancellár (elnök), Fekete Antal igazgatási főkancellár, Stefkovics János termékelőállítási tagozatvezető, Simkó József sörkészítő tagozat, dr. Pataki Mihály címzetes igazgató, illetve a verseny névadójának özvegye, Szabó Imréné Borika társadalmi tagként végzi majd.

Sinka Imre polgármester örömét fejezte ki, hogy ilyen népes tábor gyűlt össze a főzőversennyel egybekötött Családi napra.

A főzőcsapatokat elnézve, komoly verseny várható a gasztronómia frontján, állapította meg. Remélte, hogy nehéz feladatot adnak majd a szakmai zsűrinek.

Bene Sándor örömét fejezte ki, hogy ilyen gyönyörű helyre kaptak meghívást. A főzés mellett figyeljék társaikat, lessék el titkaikat, beszélgessenek nagyokat, kóstolják meg ételeiket, italaikat, tanácsolta a csapatok tagjainak.

“Az embert a jóisten két mindennapi dologgal sújtotta, evéssel, ivással, ezek nyűgével, de megtanított az ételek ízének, zamatának élvezetére”, fogalmazott a zsűri elnöke.

“Nagyon büszke vagyok arra, hogy lovagtársunk, Szabó Imre emlékversenyén én lehetek a zsűri elnöke. Ő volt az a személy, aki a versenyeken való részvételkor mindig a hagyományoknak megfelelően főzött, és figyelt az ízek harmóniájára”, emlékezett a névadóra, majd sajnálatát fejezte ki, hogy nem lehet közöttük, de mint mondta, valószínűleg a felhőkről figyelik ahogy lent főznek, és mosolyognak, hogy ott nincs olyan meleg, mint itt nálunk.

Egy utolsó tanácsot adott a csapatoknak: Ha főznek, mindig örömmel tegyék, mert az meg fog látszani az, ha valaki örömmel főzte.

A verseny eredményhirdetése 18 órakor.

Addig sem telik eseménytelenül a nap. Koncertek, táncosok, dalkörök népesítik majd be a színpadot egészen éjfélig. Ezt 22 órakor egy tűzijáték szakítja majd meg.

A napot különlegessé teszi, hogy a szabadtéri színpad mellé kilátogattak az épp erre túrázó veteránautósok több mint 50 autóval, többnyire még a szocialista táborban készültekkel.

Vásárlók a szentandrási kézműves piacon

Túl az első kézműves piacon

Romhányi Tiborné a roma holokausztra történő megemlékezésen

A roma holokauszt áldozataira emlékeztek