in , ,

Kiállították idei terméseiket a szentandrási kertbarátok

Kiállították idei terméseiket a szentandrási kertbarátok
Kiállították idei terméseiket a szentandrási kertbarátok (Fotó: Babák Zoltán)

Szűcs Elekné köszöntötte tegnap azokat, akik elmentek a Körös Művelődési Házba Békésszentandráson, hogy megtekintsék az idei zöldség- és gyűmölcstermés legjavát.

Farkasné Sinka Dóra nyitotta meg a több évtizedes hagyományokkal bíró kiállítást. Nagyon fontos az a munka, amit a kertbarát kör végez. Nagyon meg kell becsülni ezt a tevékenységet, és ápolni kell a hagyományát további évtizedeken át”, fogalmazott a helyi képviselő.

Buzdította a fiatalokat, folytassák ezt a tevékenységet, mert a kerti munka egyrészt egészséges, testi-lelki feltöltődést ad, és gyönyörű eredménye is van, ha meg több teremne annál, mint a családnak szüksége van, akkor a helyi termelői piacon tovább is lehet adni rajta.

Szerencsés helyzetben vannak Szentandráson, mert míg manapság a városokban divatba jött balkonkertészet, és cserepekbe ültetnek paradicsomot, addig itt minden zöldségféle, melléjük a gyümölcsfák is elférnek a kertben. Buzdította a kertbarátokat arra, hogy vonjanak be minél több fiatalt.

Erre a kérdésre Szűcs Elekné gyorsan meg is válaszolt: Sajnos az a tapasztalat, hogy a fiatalok nem akarnak kertészkedni. Talán azért is, mert a gyerekeknek fogalmuk sincs, mi terem egy-egy szentandrási kertben. Felhívták az iskola vezetőjének a figyelmét a lehetőségre, de jellemzően nem élnek vele, pedig azért rendezik így, tanévkezdéskor a kiállításukat, hogy elvihessék a gyerekeket.

Új tagokat sem egyszerű toborozni, “mert azért ez munka, nem gombnyomásra működik”, fejezte be markáns véleményét Szűcs Elekné.

A kiállításra elhozták termékeiket a szarvasi Tessedik Sámuel Kertbarát Kör, a kondorosi, valamint a gyomaendrődi kertbarátok is.

Fókuszban a család: másodízben rendeznek szabadegyetemet Szarvason

Bogdán Tamás, a Liget Wellness és Konferencia Hotel vezetője a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetéssel

Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vehetett át Bogdán Tamás