in ,

Legendás vadakat etettek és vad legendákat tisztáztak az állatkertek éjszakáján

Aisa és Kurszán küzd gondozójuk, Urbancsok Éva simogatásáért (Fotó: Babák Zoltán)

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai 2021-ben is színes programokkal, délutántól estébe nyúló ismertetővel egybekötött látványetetésekkel várták az érdeklődőket a Körösvölgyi Állatparkba az Állatkertek éjszakáján. A programsorozatnak a „Legendás vadak-vad legendák” címet adták.

A park lakóival kapcsolatos legendákat, históriákat, krónikákat állították előadásaik középpontjába a park munkatársai. Így esett szó a Hunyadiak címerállatáról, az akár 100 évet is megélő hollóról, vagy a farkasokról, amik Romorus és Remus szobra és históriája révén kapcsolódnak Szarvas városához. Miért tartották hajdanán haláljósló madárnak a keselyűt, miért nem lett háziállat a jávorszarvas, vagy arról, hogy hol és hogyan halt ki az utolsó európai bölény. Mindezeken túl az egyes állatfajokkal kapcsolatos közhiedelemben ma is élő tévhit is tisztázásra került.

Fakó keselyű a Körösvölgyi Állaptparkban (Fotó: Babák Zoltán)

A gyerekek gyurmából megformázhatták állatparki kedvencüket. A látogatóközpont konferenciatermében több alkalommal is levetítették a Négy évszak a magyar pusztán című természetfilm. Az Állatsimogató és a Kölyök-zugi játszótér is nyitva volt a gyerekek előtt.

Ottjártunkkor épp Aisa és Kurszán, majd a fakó keselyűk etetését láthatták a látogatók. A két farkas élvezte a figyelmet. Szemben a keselyűkkel, ők nem az ételen vesztek össze, hanem azon, hogy gondozójuk kerítésen át történő simogatásából ki részesüljön nagyobb arányban.

Kurszán és Aisa inkább a figyelemért küzdöttek mint az ételért
Kurszán és Aisa inkább a figyelemért küzdöttek egymással mint az ételért (Fotó: Babák Zoltán)

“Az állatkertek éjszakája a nyarat ugyan lezárta, de az ősz is izgalmasnak ígérkezik a Körösvölgyi Állatparkban, ahol szeptemberben a „Színpompás Ősz” program keretében állatparki túravezetésekkel várják a nyugdíjas csoportokat. Október 4-én az állatok világnapja kerül megrendezésre és minden szombaton, egészen október végig izgalmas e-bike túrák is indulnak majd”, tudtuk meg Körömi Krisztinától, az állatpark vezetőjétől.

Kiss Gábor gólja

Parázs szomszédvári mérkőzés harmadik félidővel

Fókuszban a család: másodízben rendeznek szabadegyetemet Szarvason