in ,

A Gödény-halom is megjelenik a vadászati expón

Vadászati világkiállítás – Vadászati ruhakollekcióval, trófeákkal és egy természetfilmmel jelenik meg Békés megye az expón

A Gödény-halom pipacsvirágzás idején
A Gödény-halom pipacsvirágzás idején (Fotó: Babák Zoltán)

A Vad Viharsarok című természetfilmmel, trófeákkal és egy új női vadászati ruhakollekcióval képviselteti magát Békés megye a szombaton kezdődő Vadászati és Természeti Világkiállításon.

A Vad Viharsarok című dokumentum-, természet- és vadászati filmet több mint két éve, 2019-ben kezdték forgatni – mondta az MTI-nek Major Gyula rendező-operatőr. “Évszakok mentén haladtunk, tavasztól tavaszig egy évet ölel fel a film”.

A filmben megjelenik Csorvásról a volgamenti hérics,

a Békésszentandrásnál lévő, 12 méter magas Gödény-halmi kunhalom,

a biharugrai halastavak, a geszti Tisza-, valamint a kondorosi Batthyány-Geist-kastély, a kardoskúti Fehér-tavi “madárszálló” és a Körösök összefolyása. De bemutatják a Hatvanezer fa elnevezésű békéscsabai egyesületet is, amely cserjetelepítéseivel élőhelyfejlesztést is végez a vadak számára; valamint jártak egy vadkeltetőnél, ahol foglyokat, fácánokat és vadrécéket keltetnek vadpótlásra – sorolta a rendező.

Jártak több vadásztársaságnál, így a filmben felvillan a fácán-, vadkacsa- és az őzbakvadászat; de az őszi darules és a tavaszi túzokdörgés is – tette hozzá Major Gyula.

A rendező elárulta, a legnagyobb kihívást a tél megjelenítése adta, ugyanis több éve nem volt igazi tél.

Az 52 perces film narrátora Tomanek Gábor, a Békéscsabai Jókai Színház színésze. Az alkotás a világkiállításon folyamatosan megtekinthető lesz a többi megyét bemutató vadászfilmmel együtt.

A világkiállításon három divatbemutatón ismerteti meg a közönséggel egyedi tervezésű magyar vadászkollekcióját a tótkomlósi Hrivnák Tünde divattervező.

A tervező a magyar hagyományok és az eredeti magyar nemzeti értékek fontosságát jeleníti meg kollekcióin keresztül. A vadászati ruhakollekció minden darabja egyedi tervezésű, a ruhákat eredeti magyar kalocsai és kalotaszegi kézi hímzéssel, kézzel készített szőttessel és kézzel készült csipkékkel díszíti, amelyek illeszkednek az aktuális divattrendekbe.

“Megteremtettük a magyar vadászok álmát. Saját, magyar viseletet, amit a természet, az erdő, a vadászat ihletett” – fogalmazott Hrivnák Tünde.

Hrabovszki János, a Békés Megyei Vadászkamara elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a világkiállítás szervezőinek több megyei vadász juttatta el trófeáit, amelyekből egy nagy kiállítást állítanak össze.

MTI 2021. szeptember 21., kedd (MTI) – Színes-vadászat-világkiállítás – bhzs \ bsa

Edzésen az első szentandrási lánycsapat

Mit mondjanak a lányoknak? Ennyi volt!? Inkább történelmet írnak

Szavaz a csabacsűdi testület

Költségvetésről, temetkezési szolgáltatásról, karbantartási munkákról döntött a csabacsűdi testület