in ,

Kihirdették az ellenzéki előválasztás végeredményét: Dankó Béla nyert???

Ellenzéki előválasztás eredményei a Békés megyei 2. vk.-ra vonatkozólag
Ellenzéki előválasztás eredményei a Békés megyei 2. vk.-ra vonatkozólag (Forrás: Telex.hu)

Az várható volt, hogy a Newjság olvasói közt Gajdos Attila nyeri az előválasztásra vonatkozó szavazásunkat. A teljes körzetre vonatkozó összesítés után mégis a Demokratikus Koalíció jelöltje, dr. Kondé Gáboré a jog, hogy megméresse magát földije és a kondorosi polgármesteri székben utódja, Dankó Béla ellenében. Azóta Dankó Béla már nem polgármester, hanem regnáló országgyűlési képviselője a körzetnek, nem mellesleg Szarvas város díszpolgára.

A Békés megyei 2. vk-ra most bejelentett eredmények:

Országgyűlési képviselő-jelölt: Dr. Kondé Gábor (DK/DK) 46% – Gajdos Attila (MMM/Jobbik) 28,2% – Miskéri László (MSZP/MSZP) 25,8%

Miniszterelnök (asszony): Dobrev Klára 1066, Karácsony Gergely 558, Márki-Zay Péter 679, Jakab Péter 445, Fekete-Győr András 39 szavazat.

Dr. Kondé Gábort a legutóbbi választás után nagyon sokan leírták. Akkor Dankó Béla sima 52 százalékot szerzett az ő 8,66-jával szemben. Samu Tamás Gergő akkor kis híján 30-at. Dr. Kondé most szárnyakat kapott a DK által.

A DK a Gyurcsány-Dobrev vezércsellel zseniálisat húzott. Senki sem tud elvonatkoztatni Gyurcsánytól, aki Medgyessy Péter lemondását követően – nem választás útján – 2004. szeptember 29-én került a miniszterelnöki székbe, de az azt következő 2006-os választást – még szocialistaként – simán behúzta. Felesége már sokaknak elfogadható, nőként rengeteg szavazót el tud vinni az urnákhoz a szebbik nem tagjai közül.

Még a délelőtt folyamán kiderült, hogy a megye 1-es számú választókörzetében a jobbikos Stummer János, akit a DK, a Momentum, az LMP és az MMM támogat, háromszor annyit kapott, mint az MSZP-Párbeszéd jelöltje.

Lehet, az MMM-es támogatással Gajdos Attila elnavigálta magát, de nem tudjuk, mi állt a háttérben, történt-e egyeztetés, esetleg elvi síkon számára nem volt vállalható a DK, vagy ott már foglalt volt a pálya Kondénak. Az elvekkel kapcsolatban a politikában fokozottan igaz – egy nálam sokkal nagyobb élettapasztalattal bíró barátom mondása–, miszerint az “elvek olyanok, mint a f**g, az ember tartja, amíg tudja”. Lehet, hogy a győzelem reményében Attilának is engednie kellett volna.

Mindenesetre az 1-es vk., meg persze az összes többi körzet is azt mutatja egyelőre, hogy van átjárhatóság az ellenzéki szavazók között, de hogy az egy a zászló, egy a tábor játék mennyire fog működni a tavasz választásokig, kérdés.

A kérdés még az is, hogy milyen, a vérszerződésben részt nem vevő párt fog még – akár a saját zsebe kockázatára is – jelöltet indítani a választási törvény kampányfinanszírozási intézményrendszerével kapcsolatos visszaélések visszaszorítása érdekében tavaly hozott módosításának fényében.

Érdekes ősz és tavasz elé nézünk.

Bankó István gólja

19-re lapot húztak a szünetben, megfordították a mérkőzést

Indul a sportpálya-rekonstrukció: Már bontják a lelátót

Indul a sportpálya-rekonstrukció: Már bontják a lelátót