in ,

Ismét sikeres évet zárt a Szarvasi Vízi Színház

Babák Mihály polgármester, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, és a Cervinus Teátrum részéről dr. Dósa Zsuzsa és Csasztvan András (Fotó: Babák Zoltán)

Már hosszú évek óta a vízi színházi évad zárása a Szent Mihály-napi tűzgyújtás. Az idén megelőzte egy sajtótájékoztató, amit a Szarvasi Vízi Színház megyei értéktárba való felvétele alkalmából hívtak össze. Ezen megjelent Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, Babák Mihály, Szarvas város polgármestere, Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, dr. Szabó Károlyné, a Magyar Teátrum Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, Csasztvan András, a Cervinus Teátrum igazgatója és dr. Dósa Zsuzsa, a Cervinus Teátrum művészeti igazgatója. Meghívást kapott az épület tervező mérnöke, Janurik György, és a kivitelező részéről Bődi János építészmérnök, az Integrál Zrt. alapító tulajdonosa.

Csasztvan András köszöntője után Babák Mihály megköszönte Fekete Péternek, hogy a színház sikeres évet zárt. Köszönhető ez annak, hogy segítségével tizenegy éve sikerült olyan csapatot összehozni, benne a Magyar Teátrum, a Békéscsabai Jókai Színház és a Cervinus Teátrum, akik egymást segítik, és sikert sikerre halmoznak, akik szívből teszik a hétköznapokat kellemessé a szarvasiak számára.

Büszke, hogy a tűzgyújtással egy sikeres évre tehetnek pontot. „Mi akarjuk a sikert, és szükségünk van lélekemelő dolgokra itt, a történelmi Magyarország mértani közepén. Köszönjük!” – fejezte be a a város polgármestere.

Fekete Péter: Kultúráért felelős államtitkárként alkalma van összehasonlítást tenni Szarvas és az ország többi hasonló kulturális intézménye között. Példaértékűnek tartja azt a munkát, amely itt zajlik. A pandémia után a kultúra fontos szerepet játszott a nyitásban, hogy újra merjenek az emberek közösségbe menni, együtt lenni. A Szarvasi Vízi Színház 11 éve bizonyítja azt az országnak: ha az önkormányzat, a szakma, a helyi lakosság, a civil szervezetek összefognak, akkor harmonikusan működtethető egy ilyen intézmény.

Elmondta, naponta érkeznek hozzá intézményvezetők, akik nem tartják elégnek a fenntartásra kapott támogatást. „Én ilyenkor könnyű helyzetben vagyok, csak felteszem a kezem, és azt mondom menjenek el Szarvasra, nézzék meg, hogyan kell gazdaságilag is működtetni egy színházat úgy, hogy a hétvégén megtermelt forrásból hét közben ingyenes előadásokat lehet tartani.”

Fontos az építmény karbantartása, felújítása, amire folyamatosan kell költeni. Erre Szarvas megint csak jó példa, hiszen a város jó gazdaként figyeli és végzi a folyamatos fenntartási munkákat, méghozzá helyi vállalkozókkal. Ezért viszi hírét, nem csak az országon belül, de Európában is örömmel mesél róla.

Csasztvan András az Értéktár oklevelének másolatát adta át Babák Mihálynak, Janurik Györgynek, Bődi Jánosnak, Fekete Péternek, dr. Szabó Károlynénak, Seregi Zoltánnak és végül, de nem utolsó sorban dr. Dósa Zsuzsának.

Amikor hozzáfogtak a 2021. évi nyári programok szervezéséhez, még nem lehettek biztosak abban, hogy megvalósítható lesz-e, osztotta meg dr. Szabó Károlyné. Nagyon sok teltházas előadás volt, így fantasztikus évet zárhattak. A Teátrumi Társaság tizenkét tagszínháza 51 előadást tartott, aminek a fele ingyenes volt. Több, mint 30 ezer nézőt fogadtak. Ezekben a számokban a Cervinus Teátrum előadásai nincsennek benne. Sokszínűségre törekedtek, hálából a közönség szeretete kísérte az előadásokat. A szerda esti programot, a Szent Mihály-napi tűzgyújtást is a Teátrumi Társaság adja a szarvasi közönségnek.

Seregi Zoltán a háttérben dolgozók munkájáról beszélt, akik az évek alatt csapattá váltak, munkájukat szakszerűen végzik, részesei a sikernek. Fontosnak tartja a szarvasi nézők jelenlétét, mert bizony vannak, akik minden előadást megnéznek, ez a mag már ismerősként megy színházba. De természetesen minden néző számít, mert nézők nélkül nem lenne sikeres évad. Úgy gondolja ez a sikeres évad a tizenegy éves munka eredménye, amit évről évre építettek fel. Köszönet érte! – fejezte be Seregi Zoltán.

Dr. Dósa Zsuzsa is örömmel mondta, hogy a Cervinus Művészeti Fesztivál is sikerrel zárt. A színház szlovák nyelven is játszik, így a megye szlovákul értő nézőket is várt és szép számmal jöttek is. A két hét alatt 9 ezer néző látogatta előadásaikat, 50 százalékban szarvasi – 50 százalékban vidéki nézőik voltak, sorolta a statisztikát a művészeti igazgató.

A műsor a Teátrumi Társaság ajándékaként a “Köszönjük, Magyarország!” keretében valósult meg. Egyházi Géza Fogarassy Bernadett, Fricz Éva és Czető Roland nagyon jó összeállítású operett, musical részleteket hozott Szarvasra.

A máglyát – amit valószínűleg a délutáni eső nedvessé tett – a Turul pusztai Vándor Íjászok többszöri próbálkozásra sem tudták meggyújtani. Csónakon keltek útra, hogy lángra lobbantsák a Körös közepén, de ez mit sem vont le a látvány hangulatából.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Megtelt a csabacsűdi kultúrház terme idősekkel

Az időseket köszöntötték Csabacsűdön

Fotó: Kepenyes Balázs

Bravúr a Mezőhegyes ellen