in ,

Szarvas ikonikus zenetanárára, Gazsó Györgyre emlékeztek a zene világnapján

Melis György Vegyes Kamarakórust Bliznákné Dudás Julianna vezényli (Fotó: Babák Zoltán)

Mótyán Tibor, zenész, Szarvas város díszpolgára köszöntötte szeptember utolsó szerdáján azokat, akik a zene világnapjához közeledve összejöttek a muzsikát, illetve Szarvas ikonikus zenetanára, Gazsó György emlékét ünnepelni. A Tessedik Sámuel Múzeum dísztermében minden széket elfoglaltak a zenebarátok, hogy ezen alkalomból meghallgassák a Bliznákné Dudás Julianna vezette Melis György Vegyes Kamarakórust.

Yehudi Menuhin ajánlását elfogadva 1975 óta ünneplik a zenét, “Isten csodálatos ajándékát, művészetének mestereit, tolmácsolóit, zeneszeretőket”, emlékezett vissza a műsorvezető a zene világnapjának kezdeteire. Ehhez az alkalomhoz kötve emlékezzünk olyan zenészekről, akik számunkra fontosak voltak, és akik ezután is fontosak kell maradjanak, fogalmazott Mótyán Tibor.

1994-ben szintén ehhez a naphoz kapcsolódóan emlékeztek Gyuri bácsi halálának ötödik évfordulójára az Evangélikus Ótemplomban, aminek – ahogy most is – ő volt a műsorvezetője. Előkereste akkori jegyzeteit és úgy döntött, hogy nem változtat azon.

Gazsó György az 1930-as években kezdte pályafutását jó képességű muzsikusként, aki feleségével együtt szórakoztató zenét játszott a Czimrák kocsmában, a mostani Pikk Dámában: ő hegedült, felesége cimbalmozott. A katonazenekarban tovább képezte magát. Játszott rézfúvós hangszereken, pisztonon és szárnykürtön is. Leszerelése után tanítványokat vállalt, majd Kozák Lajossal és még többekkel megalakították a Zeneiskolát.

Mindannyian, akik az ő tanítványai voltak, elmondhatják, hogy nem csak zenére tanította őket, de szülői szeretettel viseltetett irántuk, gondoskodott róluk, oktatta őket viselkedésre, etikettre. Még az olykori szigorára is szeretettel emlékeznek. Hatvan éven keresztül végezte ezt becsületben, tisztességben, végtelen nagy emberséggel, elevenítette fel pacifista életszemléletű Gazsó György alakját a műsorvezető.

Az este folyamán közreműködtek Gazsó György tanítványai, ma Kunos András nyugalmazott szakközépiskolai tanár kivételével mindannyian hegedűtanárok: Gévayné Janurik Márta, Czibulya Zsuzsanna, Kozák Éva, Bereczkiné Hanzó Éva és Bliznákné Dudás Julianna.

A képkivágás a Szarvasi Televízió Youtube-csatornájáról származik

Fürdőfejlesztés: Újabb lépés a megvalósítás felé

Ki is próbálták a kerékpárutat

Kerékpárutakat adtak át a bringásoknak, mentek is egy kört rajta