in , ,

Kerékpárutakat adtak át a bringásoknak, mentek is egy kört rajta

Ki is próbálták a kerékpárutat (Fotó: Babák Zoltán)

“A terveknek nincs vége, folytatni szeretnénk”, mondta Babák Mihály polgármester tegnap azon a Szarvasi Arborétum előtt tartott eseményen, aminek keretében 7,5 kilométernyi új, illetve felújított kerékpárutat adtak át a közlekedőknek.

A projekt három közreműködője, Békésszentandrás és Szarvas települések önkormányzatai, valamint a Békés Megyei Önkormányzat konzorciumi partnersége mellett valósult meg; összköltségvetése félmilliárd forint volt.

Ebből Szarvas területén 2,5 kilométer új kerékpárút épült, és ugyanennyi újult meg 305 millióból. Babák Mihály polgármester kérte Révész Máriusz támogatását a folytatáshoz.

Szegedi Balázs, a Békés Megyei Önkormányzat alelnöke elmondta, hogy az elmúlt ciklusban közel 8 milliárd forintot költöttek el 70 kilométernyi kerékpárútra. Elkötelezettek abban, hogy ezt folytassák az új ciklusban is.

Sinka Imre örömét fejezte ki, hogy részt vehettek egy ilyen projektben. “A térségünk közös, a térség vérkeringése is közös. Ennek része a kerékpárút is, aminek van turisztikai jellege is, de Békésszentandrás és Szarvas tekintetében fontos, hogy a munkába járást is segíti”, mondta.

Településének fejlesztési terveiben szerepel az, hogy Furugy felé Kákánál összekötik a kerékpárutat a szarvasival, így valóban a Körös körül lehet majd kerekezni, valamint szeretnék Békésszentandrás és Öcsöd ilyetén összekapcsolását is.

Ebben a projektben 3,5 kilométernyi új, és 846 méternyi felújított útszakasszal elmondható, hogy településének kerékpárút-hálózata 30 százalékkal nőt, a már meglevő pedig teljes hosszában megújult, összegezte a projekt végeredményét Sinka Imre.

Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos mosolyogva nyugtázta, hogy az előtte szóló polgármesterek olyan 40 kilométernyi kerékpárutat vázoltak fel köszöntőikben.

A kerékpáros kutatások szerint az embereket a félelem a kerékpáros közlekedéstől tartja vissza. Minden olyan beruházás fontos, ami biztonságosabbá teszi a két keréken történő közlekedést. Ha valaki kerékpárral jár munkába, az kettő az egyben, mondta, hiszen ez idő alatt sportol is, mert ahogy az ezt kutatók kimutatták, heti két és fél óra sport 4,5 évvel hosszabbítja meg az életet, sorolta az érveket a kerékpározás, áttételesen a kerékpárutak mellett Révész Máriusz. A kormány eltökélt, hogy folytatja azt a programot, aminek eredményeképp 2030-ra Magyarország az egyik legélhetőbb ország lesz, aminek egyik összetevője a lehetőség biztosítása az aktív életre.

Petneházi Andrea, az átadó levezetője emlékeztetett mindenkit arra, hogy az 1990-es évek végén Szarvas és Csabacsűd között adták át az ország kerékpárútjainak 100. kilométerét. Ennek emlékét még ma is kő jelzi. Ma Szarvas kerékpárútjainak 30. kilométere került használatba.

A kivitelezést az Integrál Építő Zrt., a STRABAG Zrt. és a Swietelsky Magyarország Zrt. végezte. Az eseményen részt vett Bődi Péter, az Integrál vezérigazgatója, és Bődi János, a cég nyugalmazott vezetője, tulajdonosa.

Az ünnepi eseményt a nemzeti színű szalag egyedi módon történő átvágása zárta, majd akinek volt kerékpárja, nyeregbe pattant. A két településvezető az első méterek után bevallotta, hogy fejenként húsz-harminc éve nem ültek kerékpáron, de bebizonyosodott, a bringázást nem lehet elfelejteni, kisebb kitérők után a kerékpárúton tudtak maradni.

Melis György Vegyes Kamarakórust Bliznákné Dudás Julianna vezényli

Szarvas ikonikus zenetanárára, Gazsó Györgyre emlékeztek a zene világnapján

A kamaraegyüttes zárta a műsort a zene világnapján

Füleknek szóló, a lelket megszólító programmal ünnepelték a zenét a Chován tanárai