in ,

Nem kell „túlfilozofálni” a világot

Varga Viktor a Temetés "luxuskivitelben" sajtónyilvános olvasópróbáján (Fotó: Babák Zoltán)

A Cervinus Teátrum október 27-28-án mutatja be Iván Holub Temetés című szatirikus vígjátékát Dósa Zsuzsa fordításában és dramaturgiájában, Varga Viktor rendezésében. A plakáton már szerepel egy alcím is: „Luxuskivitelben”. A darabról Varga Viktor főrendezővel beszélgettem.

G.E.: 2013-ban és 2017-ben is felolvastátok már. Mindkettő nagyon sikeres volt. Miért most gondoltátok, hogy színpadra viszitek?

Varga Viktor: A szarvasi színház is nő, szépen lassan felcseperedik, ez hatással van a műsorstruktúrára is. Vannak olyan darabok, amelyek címe már garantálja a sikert, a teltházat, aztán vannak furcsa című darabok, amelyekre kíváncsiak az emberek. Most jutottunk el oda, amikor a nézők már nem kételkednek egy darab címében, mert tudják azt, hogy jót fognak látni, még akkor is, ha az a címe, hogy Temetés, persze teszünk hozzá egy jelzőt is „luxuskivitelben”.

Te tetted hozzá?

Varga Viktor: Igen, hogy a nézők tudják, hogy ez egy szlovák abszurd komédia. Célunk, hogy minél szélesebb körben mutassuk meg, hogy a cseh vagy a szlovák írók művei milyen egyedi világot alkotnak. A Szigorúan tilost szerette a közönség, sőt a diákok is nagyon jól ráéreztek a humorára. Nevettek, és ez nagyon jó érzés volt. A Temetés egy abszurd vígjáték, nagyon különleges darab. Felolvasószínházban már felfedezték a humorát, a fonákságait, reméljük így is felkeltjük az nézők kíváncsiságát.

Nádházy Péter a főszereplő, aki az utóbbi alkalommal már felolvasta Pohánka szerepét…

Varga Viktor: Ez egészen más, itt élnie kell a figurának, sok színt kell megmutatnia. Intenzív előadást szeretnék, sok nevetéssel, örömmel, bánattal, feszített tempóban. A színészeknek is fárasztó, hiszen iszonyú intenzitással kell jelenlenniük.

Te is játszottál a felolvasószínházban, mind a két alkalommal a Doktor szerepét. Most a Halál figuráját alakítod majd.

Varga Viktor: Valóban, kétszer olvastam fel a Doktor szerepét. A Halál figurája teljesen más, de nagyon jó, és jó a kollégákkal dolgozni. Nagy nevetések vannak a próbán.

Viktor, a szövegkönyvet végig olvasva, ilyenek vagyunk mi emberek?

Varga Viktor: Igen! Ilyenek is vagyunk! A szlovák vígjátékokban az a legszebb, hogy a hétköznapi ember szemszögéből közelíti meg a világ nagy történéseit. Ezek az emberek letisztultan, egyszerűen kommunikálnak, gondolkodnak, alkotnak véleményt, mindezeket nagyon jó humorral. Nem kell túlfilozofálni a világot, hiszen az egyszerű hétköznapi dolgok annyi humort, iróniát, kritikát rejtenek önmagukban, amin átsiklunk, pedig tele van bölcsességgel. Görbe tükröt állítanak maguk elé, ami nagyszerű. Pohánka látni szeretné a saját temetését, mert jó embernek hiszi magát. Aztán szembesül a valósággal. Mert amit vizionált, az nem egészen úgy van. Melyikünk mer szembenézni a valós oldalával? Tudunk-e reálisan ítélkezni önmagunkról? Mindezt humorba csomagolva, egy nagyon jó darabot eredményez – remélem a szünetben és utána is beszélgetni fognak a nézők.

Nagyon jó a szereposztás…

Varga Viktor: Örülök mert, szeretem ezt a szereposztást, tökéletes színészek, jó színt adnak a karaktereknek. Most még egy nyelvet beszélünk (nevetés) – remélem így is marad.

Mit szeretnél üzenni a darabbal?

Varga Viktor: Először az, hogy jól látjuk-e a saját életünket? Jól látjuk-e magunkat az életben és vajon tudunk-e, akarunk-e szembenézni a valósággal? A problémák, a gondok elkendőzése előbb-utóbb felszínre tör. Pohánka úgy gondolja, ő jó ember, aztán kiderülnek a dolgok…, de ez már maga a darab. Más szemszögéből más a látásmód. Nem beszélgetünk eleget, pedig akkor kiderülhetne az igazság!

Viktor, jó próbafolyamatot kívánok! Köszönöm a beszélgetést!

Galambos Edit

A fotók a Temetés első olvasópróbáján készültek.

A kamaraegyüttes zárta a műsort a zene világnapján

Füleknek szóló, a lelket megszólító programmal ünnepelték a zenét a Chován tanárai

A szeghalmiak második találata

Mindhárom térségi együttes 3–1-re botlott szombaton