Szent András-is söcsapok előtt az ifjabb generáció, a TesztAndrás jelenleg kapható kísérleti sörei
Szent András-is söcsapok előtt az ifjabb generáció, a TesztAndrás jelenleg kapható kísérleti sörei (Fotó: Babák Zoltán)
in ,

Addig kísérletezgettek a sörökkel, megszületett TesztAndrás

Tizenkilenc állandó söre van a Szent András Sörfőzdének. Elsőre nagy portfóliónak tűnik egy kisüzemi kézműves főzdétől, de közöttük van olyan magas alkoholtartalma miatt hosszan eltartható – többségében évjáratos termék – is, amit egy évben egyszer, többnyire azonos időszakban főznek le.

Ez a kollekció feltételezi azt, hogy tudják mit csinálnak a sörmesterek, de ennek ellenére mindig fejtörést okozott, hogyan próbálják ki egy-egy új kísérleti főzetüket, miközben a visszatérő vendégek részéről rendszeres volt a kérdés, hogy van-e valami új kóstolni valójuk.

Nem volt kérdés, hogy lenne igény újdonságokra.

“Nehéz úgy kijönni egy új sörrel, hogy nincs leszondázva a közönség. Kis főzde vagyunk ahhoz, hogy élesbe ugorjunk bele egy ilyenbe”, jelentette ki Bukovinszky Béla, a Szent András Sörfőzde vezetője.

Tavaly, mikor beütött a CoVID, a pörgés, az üzletmenet nyomokban sem emlékeztetett a korábbi évekére, így jutott idő a kísérletezésre.

Elsőként azokhoz a sörökhöz nyúltak, amiket a közönség megszokott ugyan, de véleményük szerint rájuk férne már egy ráncfelvarrás. Ezeknél megvizsgálták, hol lehetne változtatni.

Ilyen például a Bandibá’, amiben úgy gondolták, hogy a komló lehetne citrusosabb, ami a 2017-es Bandibá’-nál egy modernebb, trendibb sör lehetne.

“De ha váltasz komlót, hiába ugyanaz minden, teljesen más íze, illata lesz. Felmerült a kérdés, hogy kihozhatjuk-e ugyanazon név alatt, végül a Béta.03 nevet kapta”, árulta el a főzdevezető.

Nagy sikere lett, harmadszori lefőzés után átvezették az új terméket az eredeti név alá.

Vannak olyan újdonságok amik biztos nem lesznek nagy tömegek kedvencei, de azt látják, hogy a sörszeretők között van egy réteg, a fiatalok, akiknek nincs kialakult fogyasztási szokásuk, nyitottak az újdonságra.

Rájuk is tekintettel egyre bátrabban nyúltak bele egy-egy klasszikus sörükbe, amiknek végül megtalálták az elnevezési rendszerét is: az Alfák a barnasörök, a Béták az IPÁ-k, a Gammák a láger vagy pils típusúak, a Delták a búzasörök lettek.

Ezekből a görög abc betűiből és számból álló tesztsöröknek is már komplett portfóliója van. Ezek “megtámogatják a már meglevő mainstream kollekciót, ugyanakkor frissen tartja a márkát, valamint mutatja az innovációt is”, fogalmazott Bukovinszky Béla. Hozzátette, az innováció belülről fakad, ezek a fejlesztések nagy része házon belülről származik, a sokadik Ogre mellett kondícióban tartja sörfőzőket is, akik élvezik ezt a játékot, újabb és újabb ötletekkel állnak elő.

Most jött ki a Gamma.07, ami egy hidegkomlós cseh pilsner. A cseheknél viszonylag ritka a hidegkomlózás. Ez egy „négyzetre emelt cseh láger”, definiálja a Gamma.07-et Béla.

Az Alfa.xx egy szilvás füstölt porter őszies ízvilággal, a Beta.12 egy új-zélandi komlóval készített red IPA, aminek golgotavirágos, fenyőtobozos, gyantás illata van.

Az év végén jön az Esthajnal 21. Szupertitkos mint egy karácsonyi ajándék. A főzőkön kívül nem sokan tudják mi készül, bár már a tartályokban érik. A titokzatosság az egyik vonzereje a karácsonyi sörüknek. Karácsony – meglepetés. Még el sem készült, de általában már előre eladják a nagykereskedőknek.

Búcsúzóul kezembe nyomott egy karton sört, kóstoljam meg a TesztAndrásokat. Nem vagyok sörös, inkább gin-tonicos. Abban azt szeretem, ahogy az ízekkel lehet játszani.

A múltkor, amikor valahol megláttam egy igazán gusztusos sört, beütött a flash felbontottam egy Beta.11-et. Kifejezetten finom volt, tetszett az ízvilága. Mikor haza jött az egyik gyerekem, és megkérdezte, hogy megfelezünk-e egy sört, alig tudtam leadni a jelet a feleségemnek, hogy a TesztAndrásokat ne említse :), azokat én szeretném végig tesztelni.

A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium megújult tornaterme

Ép testben ép lélek – Hálaadó istentisztelet a gimnázium sportlétesítményeinek megújulásáért

Frenkó Zsolt és Tatár Bianka az Ezüst jaguár egy jelenetében

Erkölcs, erkölcstelenség és egy ezüst Jaguár