in ,

Erkölcs, erkölcstelenség és egy ezüst Jaguár

Frenkó Zsolt és Tatár Bianka az Ezüst jaguár egy jelenetében (Fotó: Babák Zoltán)

Vasárnap felolvasószínházat láttunk a Cervinus Teátrum kamaratermében Dósa Zsuzsa rendezésében és dramaturgiájával, ismét kortárs szlovák író művét olvasták fel a színészek, Ján Solovič Ezüst jaguár című vígjátékát keltették életre, amely a 70-es években játszó korrajz, életkép.

Egy család életének pár óráját láttuk, amely a nappaliban játszódott. A családfő (Frenkó Zsolt) főpincér, aki nagyon dörzsölt férfi, nem véletlen, hogy tulajdonában van a státuszszimbólumként is megjelenő ezüst Jaguár. A lakásban él a lánya (Tatár Bianka) és mérnök veje (Timkó János), kisgyermekükkel, akiknek nincs pénzük. A férj édesanyját (Jónás Gabriella) várják, mert másnap a már meghalt férj állami kitüntetést kap Prágában, ahová együtt készülnek, természetesen az ezüst jaguárral. Mint kiderült, nagyon becsületes, erkölcsös ember volt az édesapa, és ebben a szellemben nevelték a szülők fiukat is, az egész család ilyen. Megjelenik egy férfi (Bíró Gyula), aki lakáshoz szeretne jutni, és egy borítékot ad át a férjnek, mert a mérnök benne van a lakásbizottságban. Megérkezik a férj kisebb testvére (Nagy Róbert), aki katona, és ismeri a lakásra vágyó férfit, megtudja, hogy kölcsönkért pénz kapott a bátyja, amin felháborodik, és kérdőre vonja testvérét, amibe a család is beleszól. A mérnök a borítékot visszaadja a férfinek. Egy közeli rokon érkezik hozzájuk Amerikából (Komáromi Anett), aki szintén nem hasonlít a családfőre. A szóváltások után, a végére szépen sorban mindenki elmegy, még a főpincér lánya is, hogy vonattal utazzanak Prágába, nem a családfő luxuskocsijával. A lakásra váró férfi a borítékot a kocsitulajdonosnál hagyja, aki zsebre is teszi.

Talán ismerős a történet, erkölcs és erkölcstelenség, jómód és szegénység, ügyeskedés vagy becsületesség, és Amerikában sem minden fenékig tejföl. Erről szólt a felolvasó.

Mint mindig, a színművészek mindent beleadtak, hogy az előadás megszülessen, hogy a nézők azt érezzék, jó volt megint színházba menni, kellemes vasárnap délután volt!

A következő felolvasószínházi előadást november 14-én láthatja a közönség.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Szent András-is söcsapok előtt az ifjabb generáció, a TesztAndrás jelenleg kapható kísérleti sörei

Addig kísérletezgettek a sörökkel, megszületett TesztAndrás

Mindenki nyert az őszi Bolza-körön

Mindenki nyert az őszi Bolza-körön