Sztárek Andrát interjúvolta a Körös TV stábja a Temetés luxuskivitelben olvasópróbájának szünetében
Sztárek Andrát interjúvolta a Körös TV stábja a Temetés luxuskivitelben olvasópróbájának szünetében (Fotó: Babák Zoltán)
in ,

Sztárek Andrea ismét Szarvason játszik

Sztárek Andrea országosan ismert színésznő, a Turay Ida Színház színésznője, rendezője. Szarvason a Vízi Színházban már többször színpadra lépett, de rendezésit is láthattuk. 2017-ben a rendezésében és a főszereplésével a leglátványosabb előadás díját kapta A férfiak a fejükre estek című előadásért, az elmúlt nyáron rendezése a legjobb zenés előadás díját nyerte el. Sokat játszik, rendez, elfoglalt színésznő. 2020. szeptemberében a Sógornők egyik szerepére érkezett Szarvasra a Cervinusba, Varga Viktor főrendező meghívására. Ebben az évadban a Temetés című abszurd komédia Márta szerepét játssza, ismét Varga Viktor rendezésében. A színésznő hihetetlenül egyszerű, kedves, közvetlen, jó volt beszélgetni vele!

G.E.: Andrea, nyáron a rendezésed – a Térden állva jövök hozzád – lett a legjobb zenés előadás. Iszonyú nagy energiák voltak a színpadon. Érezni lehetett, hogy kiszabadult a szellem a palackból. (A legtisztább értelemben.) Mit jelent számodra a díj?

Sztárek Andrea: Mindenképpen jól esik, mert mindenki vágyik a sikerre ez a munkánk elismerése, a dalok a mi generációnk zenéje. Az, hogy a közönség ítélte oda, különösen jó, mert elsősorban nekik készítjük az előadásokat, nekik szól. A darabot csak decemberben fogjuk hivatalosan bemutatni. Amikor látszott, hogy nyáron játszhatunk bepróbáltunk három-négy produkciót, hogy legyen új előadás nyárra a közönségnek.

Játszottál a Sógornőkben, most a Temetés című vígjátékban, országosan ismert és elfoglalt színésznő miért vállal egy kisvárosban szerepet?

Sztárek Andrea: Boldogan jöttem, mert ritkán találkozunk új kollégákkal, fiatal színészekkel, itt alkalmam volt rá, ennek nagyon örülök. Jó együtt dolgozni Péterrel (Nádházy Péter), akivel – egy generáció vagyunk, de színpadon nem találkoztunk –, egy perc alatt jóban lettünk. Tudtunk egymásról, hiszen én is Békés András osztályába jártám, csak Péter után. A Vízi Színházban már játszottam, Szarvas nagyon szép, ezért örültem, amikor Viktor felkért tavaly a szerepre. Sajnálom, hogy nem játsszuk, mert jó darab, vannak mélységei. A színházban hol nagyon mélyre megyünk, hol nagyon magasan röpködünk. Azt szeretem egy színházban, ha nem csak sírni, nem csak nevetni lehet, ha nem csak fekete és nem csak fehér, hanem a „szürke ötven árnyalata”. Szerintem az, amit most próbálunk ez is olyan, ebben én képviselem a lírát, a lírai színeket.

Mártát alakítod, milyen Márta?

Sztárek Andrea: Hóbortos! Pohánka sógornője, aki szereti a férfit. Márta alakja is elnagyolva van megrajzolva – szerintem mindig is szerette a férfit, de elérhetetlen volt a számára, ezért ment hozzá a testvéréhez, ez nem derül ki – de én ezt gondolom. Ő az egyetlen, aki szereti, de ez egy beteljesületlen szerelem kettőjük között. Márta sem egy úrinő, akárcsak a többiek. A szerepek mélységekben nincsennek megírva, abszurd, vagyis minden megtörténhet. Ez nem Csehov, nem mély lélektan, ahol mindent pontosan tudsz, mit miért mondasz. Itt sok minden a színészre van bízva, ő milyennek gondolja, látja, milyennek mutatja meg. Ez minden szerepre igaz. Ezen dolgozunk most.

Andrea rendezel is. Viktor említette még a Sógornők kapcsán, hogy kikéri a véleményedet. A darabban Viktor is játszik egy kis, de meghatározó szerepet, most fontosabb a te külső szemed?

Sztárek Andrea: Szigorúan csak akkor, ha Viktor megkér rá! Egy külső szem mindig másképpen nézi a jelenetet. A véleményemet elmondom, hogy látom. Itt több segítség kell, hiszen, ha a színpadon van Viktor, nem látja kívülről a jelenetet, ebben segítem.

Milyen a próbafolyamat?

Sztárek Andrea: Nagyon jól érezzük magunkat, sokat nevetünk. Most már arra kell figyelni, hogy ne nevessünk, hiszen a vége felé közeledünk a próbafolyamatnak. Számtalan poén van bennne – és nem csak írott poén, hanem ahogy eljátsszák a színészek a jeleneteiket, bizonyos mondatokat, szituációkat, az roppant vicces. De igazán jól dolgozni csak így lehet.

Min dolgozol a Cervinuson kívül?

Sztárek Andrea: Most éppen felújításokon dolgozunk, amit nem mutattunk még be, csak próbáltunk, vagy régen játszottuk. Az Osztrigás Micit nemrég mutattuk be, amit rendeztem és az egyik főszerepet Petynonnét alakítom. Nagyon sikeres bemutatón vagyunk túl. Decemberben a Térden állva jövök hozzád bemutatója lesz, novemberben kezdjük újra próbálni a „Sztár leszel!” című zenés vígjátékot, amit rendezek. És tavasszal kezdem próbálni a Karnyónét, ahol a címszerepet játszom.

Ez nem semmi szerep lesz! Jó lenne látni! Andrea, köszönöm szépen a beszélgetést, nagyon várom a bemutatót! Sok sikert minden feladatodhoz, akár játszol, akár rendezel. De most Márta szerephez!

Galambos Edit

A fotót Babák Zoltán készítette.

A fotók a Temetés luxuskivitelben olvasópróbáján készültek.

Lecsós pulyka kölessel

Lecsós pulyka kölessel

Készül a jég a szarvasi jégpályán

Szombaton indul a koriszezon Szarvason