in ,

Esthajnal ’21: Holnap csapon a Szent András Sörfőzde karácsonyi meglepetése

Csütörtök délután már csapról is kóstolható az Esthajnal '21
Csütörtök délután már csapról is kóstolható az Esthajnal '21 (Fotó: Babák Zoltán)

Mint karácsonykor az ajándék, minden évben meglepi, mi van a Szent András Sörfőzde aktuális ünnepi sörében, az Esthajnalban.

Eddig titkos volt az ital ízvilága, de most, hogy a palackok már úton vannak az üzletek polcaira, csütörtökön pedig csapra verik az első hordót a Rózsában, fellebbentették a fátylat az ajándékról.

Mi újat lehet mutatni az earl grey-s, a mentás csokis, a füstölt búzás, a borókás után, hogy csak néhányat említsünk a Szent András Sörfőzde karácsonyi Esthajnal-sorozatából.

Megjött a meggyes-mákos ízesítésű baltic porter, az Esthajnal ’21.

“A téli sörökre jellemző, hogy magasabb az alkoholfokuk, barnábbak, testesebbek, mint a nyári hőségűző sörök. Egyszóval ünnepélyesebbek”, mondta Bukovinszky Béla, a sörfőzde tulajdonosa.

A karácsonyi sörök 2013 óta Esthajnal néven futnak. Az elsőt még Simkó Józseffel készítették, emlékszik vissza a kezdetekre. Azóta évről évre meglepik a sörbarátokat egy karácsonyra időzített, de mindig más és más jellegű sörrel.

Esthajnalok sora 2013-tól
Esthajnalok sora 2013-tól (Fotó: Babák Zoltán)

A 21-es Esthajnal egy balti porter. Ezeknek a söröknek az eredete valahová az 1700-as évek lengyelek lakta területeire mutat vissza. Alsó erjesztésű láger típusú sör, ami hosszú ideig, 60-70 napig ászokolódik a tartályban. Sok pörkölt maláta van benne. Alkoholfoka 7%.

Ezzel az idei sörrel kimozdultak a saját komfortzónájukból a szentandrási sörfőzők,

de ez nem szokatlan tőlük, gondoljunk csak a TesztAndrás sorozatukra.

Megosztónak várják a meggyes-mákos Esthajnalt is, de talán kevésbé lesz az, mint az after eightes mentás, vagy a füstölt búzás volt, de a karácsonyi ajándékok is sokszor megosztóak, mondta Bukovinszky Béla.

Az idei Esthajnal egy része csapolva lesz kimérve
Az idei Esthajnal egy része csapolva lesz kimérve (Fotó: Babák Zoltán)

Egy tartálynyi készül az Esthajnal ’21-ből, aminek egy része csapra lesz verve, a többi palackozva. Nem szánják tömegterméknek, inkább ajándéknak, ezért készül díszdobozos kivitele, benne két palackkal és egy Szent András Sörfőzde logójával díszített pohárral. Az első 500 sorszámozott példányra a gyűjtők fognak lecsapni.

Miután még kora délelőtt volt, nem tudtuk megkóstolni az Esthajnal ’21-et, de feltettük a kérdést, hogy mire számítson egy átlagos sörfogyasztó.

“Egy átlagos kóstoló számára olyan, mintha a fekete és a meggyes sörünket (cigánymeggy néven ismerjük, a szerk.) összekevernék, de mégis más. Karácsonyi bejgli mellé is tökéletes”, fordította le az ízvilágát szavakra Bukovinszky Béla.

Azoknak, akik kíváncsiak a sörre, csütörtökön délután már csapra lesz verve az első hordó Esthajnal ’21 a Rózsában, a Szent András Sörfőzdében, de palackozva is kapható, illetve a webshopjukban.

Fotó: Fábri Melinda

Tökfaragó verseny és kiállítás Csabacsűdön

Németh Kata (fehér) és Buzási Orsolya (7-essel) egyik párharca

Zsinórban az ötödik győzelem