in

A Meg nem született gyermek szobra Szarvasra érkezett

A Meg nem született gyermek szobra Szarvasra érkezett
A Meg nem született gyermek szobra Szarvasra érkezett (Fotó: Babák Zoltán)

Szombaton mutatták be a Szent Klára római katolikus templomban a Meg nem született gyermek szobrát.

A képzőművészeti alkotás azoknak az anyáknak kíván segítséget nyújtani gyászuk feldolgozásában, akik várandósságuk során valamilyen oknál fogva elveszítették magzatukat.

A különleges szobor a gyászból való felépülés reményének és megbocsátásának gyönyörű allegóriája, egy szlovák szobrászművész, Martin Hudáček alkotása. A kétrészes alkotás egyik alakja egy térdre boruló, fájdalmában az arcát a tenyerébe temető édesanyát ábrázol, szemben vele egy áttetsző kislány formájában jelenik meg a meg nem született gyermeke, aki megbocsátóan vigasztalja.

A délután két előadást is tartogatott. Bartucz Katalin, lelkigondozó, életvédő az alkotást és a hozzá kapcsolódó lelki adoptálás mozgalmát mutatta be, míg dr. Párducz László, a Békés megyei Pándy Kálmán Kórház szülész- nőgyógyász főorvosa, a Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság elnöke az életvédelem során szerzett tapasztalatairól, annak orvosi hátteréről tartott előadást.

A szobor az advent időszakában megtekinthető a Szent Klára római katolikus templomban.

Kiegészítés Brlás Attila olvasónktól:

A szobor megvalósításának oka: 2016. április 10-én a budapesti Lengyel Nagykövetség előtti demonstráción bemutatott vallásgyalázó performansz szereplői ellen pert indítottak. A pert elindítók, bízva megnyerésében, a várt 600 000 Ft sérelemdíjat e szobor elkészítésére fordították (az összeget a CitizenGO közössége előlegezte meg). A közelmúlt fejleménye, ami nem szerepel a linkelt szobortörténetben: az 5 bíróságon közel 6 évig tartó per nemrég zárult, az Alkotmánybíróság kimondta: túlmutat a szólás- és véleményszabadság határán a Jézust abortusztablettával azonosító megnyilvánulás. A performansz résztvevői írásban bocsánatot kértek a katolikus hívektől.

Továbbiak az előzményekről ezen a hivatkozáson olvashatók.

Jó hangulatban zajlott a Téli Bolza-kör futóverseny

60 településről érkeztek futók a Téli Bolza-körre

Dobogóra játszották magukat a kézis lányok

Dobogóra játszották magukat a kézis lányok