in ,

Korszerű szívultrahangot kapott karácsonyra Forschner Rudolftól Szarvas lakossága

Az adományozó, Forschner Rudolf és dr. Kozma György, a Szarvasi Szakorvosi Kft. ügyvezetője kezet fog. Balról Babák Mihály polgármester
Az adományozó, Forschner Rudolf és dr. Kozma György, a Szarvasi Szakorvosi Kft. ügyvezetője kezet fog. Balról Babák Mihály polgármester (Fotó: Babák Zoltán)

Kifejezetten egy GE Healthcare Vivid S70N Ultra Edition kardiológiai ultrahang megvásárlására ajánlott fel 15 millió forintot a lokálpatrióta gasztronómiai szakember, Forschner Rudolf.

Az önkormányzat koorodinálta, közbeszereztette, vásárolta meg, vette tulajdonba az eszközt, hogy azt jelképes bérleti díjért a Szarvasi Szakorvosi Kft.-n keresztül a lakosság szolgálatába állítsa.

“Én még ilyen szerződésteljesedést nem láttam. Tegnap előtt írtuk alá a szerződést, ehhez képest ma itt állunk egy teljesen felszerelt és üzemkész gép mellett”, mondta dr. Melis János, Szarvas város címzetes főjegyzője.

Dr. Kozma György felelevenítette, hogy Szarvas Város Barátainak Köre egyik rendezvényén találkoztak Forschner Rudolffal, akivel egy beszélgetés folytán merült fel ez az ötlet. Hangsúlyozta, hogy Szarvason dedikáltan kardiológiai szívultrahang még nem volt.

‘Nekünk ez a legszebb ajándék a fa alá, amit kaphattunk”, fejezte ki örömét a Szakorvosi főorvosa.

Kiemelte, hogy ez a gép a poszt Covid-os betegek utógondozásában is fontos diagnosztikai szerepet fog játszani, hiszen körükben nemcsak a tüdő-, hanem a kardiológiai érintettség is nagy.

Babák Mihály polgármester megerősítette, hogy ennek a gépnek köszönhetően sok szarvasi mentesülni fog az alól, hogy 40-50 kilométert utazzon egy-egy részletesebb kivizsgálásért. Elárulta, hogy a héten érkezett az értesítés az EMMI-ből, hogy a Szarvasi Szakorvosi Kft. részére egy 60 milliós támogatást ítéltek meg, amit tovább eszközbeszerzésre fordíthatnak.

“Ez a felszerelés és maga az intézmény a szarvasiak számára az ellátás biztonságát jelenti”, fogalmazott Babák Mihály mielőtt városa nevében ismételten megköszönte volna Forschner Rudolfnak az adományt.

Az ügyben mediátorszerepet osztott magára a Bődi János, Szarvas Város Barátainak Köre elnöke, aki elmondta, az adományozási folyamat egy szándéknyilatkozat aláírásával indult június 16-án, hogy szenteste előtt egy nappal átadásra is kerülhessen. “Megettem már a kenyerem javát, de Szarvas városban ilyen mértékű adománnyal még nem találkoztam, nem tudjuk eléggé megköszönni Forschner Rudolf barátunknak”, fogalmazott a baráti kör elnöke.

Dr. Lakatos Ferenc kardiológus főorvos, az eszköz jövőbeni használója kérdésünkre elmondta, hogy ez az ultrahang a mai modern kor minden kívánalmának megfelel. Alkalmas komplett ultrahangos diagnózisok felállítására. Ez a lakosság számára azt jelenti, hogy egy komolyabb diagnózis felállításához sem kell elutaznia egy jobban felszerelt kórházi rendelőbe, mert már helyben is el tudják végezni azt.

Az eszközt további speciális fejekkel lehet a jövőben bővíteni. Példaképp említette a nyelőcsövön keresztül végzet vizsgálatokat, amikkel más, részletesebb információkhoz lehet jutni, mint a hagyományos fejekkel.

Az adományozó az átadón nem kívánt szólni. Az adományozás céljára vonatkozó kérdésünkre egy mondatban válaszolt: “Reméltem, hogy ennek az eszköznek a használatával az egészségügyi szolgáltatások sora kiszélesedik, ami által a szarvasi emberek életminősége javul”.

Az ünnepélyes átadót az önkormányzat és a Szarvasi Szakorvosi Kft. által kötött bérleti szerződés aláírása zárta.

Szavaz a szentandrási képviselő-testület

Idei utolsó soros ülését tartotta a szentandrási testület

Kóródi Krisztina telefonon bekapcsolta testvérét, Katalint is

Szentandráson maradt a Prakti Partner Üzletház mindhárom nyereménye