5 napra csökkent a tünetmentes fertőzöttek karanténja az USA-ban

Az egy dózissal részlegesen (világoszöld), illetve a két dózissal teljesen védettnek tekintett oltottak száma (sötétzöld) az USA-ban, Magyarországon, illetve a világátlag (Forrás: OurWorldInData.org)
Az egy dózissal részlegesen (világoszöld), illetve a két dózissal teljesen védettnek tekintett oltottak száma (sötétzöld) az USA-ban, Magyarországon, illetve a világátlag (Forrás: OurWorldInData.org)

A C.D.C. hétfőn felére, öt napra csökkentették a karantén időszakát a tünetmentes fertőzöttek számára az Amerikai Egyesült Államokban.

A lépésre azért van szükség, mert az Omikron-esetek egyre növekvő száma olyan munkaerőhiányt okozott, ami már a napi ügyintézést is veszélyezteti, írja a New York Times.

Az ország egy részében minden korábbi csúcsot megdöntött az új fertőzéses esetek hétnapos mozgó átlaga, ami az egy héttel azelőttihez képest 83 százalékos növekedést mutatott.

A közegészségügyi szakértők figyelmeztetnek, hogy ez még mindig a következő hullám korai szakasza.

A jó hír, hogy a kórházi ellátásra szoruló betegek száma eddig nem követi a fertőzési görbét, mindössze 7 százalékkal ápolnak több beteget, mint az azt megelőző hétnapos időszakban, és a korábbi csúcsoktól még messze távol vannak. A halállal végződő esetek száma 3 százalékkal növekedett.

Michael Osterholm, a Minnesotai Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó kutatási központjának igazgatója figyelmeztetett, hogy az elkövetkezendő 3-5 hétben az egészségügyi dolgozók is meg fognak fertőződni. A munkából való kiesésük nagy terhet fog róni az egyébként is túlterhelt egészségügyi rendszerre.

A légiközlekedésben több ezer járatot voltak kénytelen törölni az Omikron miatt. Dr. Anthony Fauci kilátásba helyezte, hogy annak igénybevételét oltáshoz fogják kötni.

Erről korábban volt egy cikk a New York Times-ban, ami annak a kutatásnak az eredményéről szólt, hogy milyen valószínűséggel fertőződnek meg az utasok egy repülőút során. Elég naggyal.

A diagramon az egy dózissal részlegesen (világoszöld), illetve a két dózissal teljesen védettnek tekintett oltottak száma (sötétzöld) az USA-ban, Magyarországon, illetve a világátlag (Forrás: OurWorldInData.org)

Ropogós, pulykasonkás kifli

Ropogós, pulykasonkás kifli az új év első vasárnapjára

Emlékezők Tessedik Sámuel Szobra előtt

201 éve halt meg Tessedik Sámuel. Jövőre Szarvas 300