in ,

Fejlesztések, a falunap programjai és a polgármester javadalmazása a csabacsűdi testület előtt

Szavaznak a csabacsűdi képviselők, Gilanné Radványi Rózsa, Czesznak János és Bracsok Szabolcs
Szavaznak a csabacsűdi képviselők, Gilanné Radványi Rózsa, Czesznak János és Bracsok Szabolcs (Fotó: Babák Zoltán)

A lejárt határidejű határozatok teljesítéséről szóló beszámolóval kezdődött a testületi ülés Csabacsűdön csütörtökön. A november 9-től december 16-ig tartó időszakra szóló beszámolót a testület elfogadta.

A települési civil alappal kapcsolatos döntésében Kerek Mihály javaslatára 500-ról 750 ezerre emelték a keretösszeget. Ennek értelmében a szervezetek az eddigi maximum 60 ezer helyett arányosan megemelt összegre pályázhatnak. Benyújtási határidő február 25. 12 óra.

Az előző testületi ülésen döntöttek arról, hogy visszavonják korábbi határozatukat, és új ajánlatokat kérnek a sportpálya új lelátójára. Ezek beérkeztek; közülük a legkedvezőbb 3530600-as bruttó összegről szólót fogadták el, csakúgy, mint a műszaki ellenőrzésre. Ezek alapján döntöttek arról, hogy ezekkel a paraméterekkel adják be a LEADER-program keretében sportpálya korszerűsítése lelátó telepítésével elnevezésű pályázatukat.

Ennek műszaki tartalma a következőképpen lett meghatározva: 51 férőhelyes, magas háttámlával szerelt, védőkorláttal körbevett mobillelátó beszerzése, 50 négyzetméternyi betonalap készítése, és a beruházás műszaki ellenőrzése. Keretösszege 4312506 forint. Ebből pályázható 4096881, így a településnek 215625 forintjába kerül, amit az ezévi költségvetésben elkülönítenek.

Magyar Falu Programban lehetőség nyílt a temetők infrastrukturális fejlesztésére. Ennek keretében hat darab urnafal beszerzésére kértek ajánlatot. A legkedvezőbbet 3873000 forint összegben elfogadta a testület. Ez fog majd bekerülni a beadandó pályázatba.

Szintén a Magyar Falu Programban szándékoznak a Dózsa György Petőfi és Tessedik utcák közötti szakaszának aszfaltozását elvégezni. A tervekre három ajánlatot kértek. A 250 ezres legkedvezőbbet fogadta el a testület, csakúgy, mint a 127 ezerről szóló, műszaki ellenőrzésre vonatkozó ajánlatot.

Megadták a tulajdonosi hozzájárulást a tankerületi központ számára a Trefort folyosójának megújítására, valamint a tantermekben a radiátorok cseréjére. Sutyinszki Zoltán intézményvezető elmondta, sok tervük van a fejlesztésre a kicsiktől egészen egy A tipusú tornateremig. Molnár József információként megosztotta a testülettel, hogy az Iskola u. 9 (kisiskola) felújítására is pályáznak.

Döntöttek a TOP Plusz keretein belül pályázat beadásáról az idősek klubjának energetikai felújítására.

Sokismeretlenes egyenletként futott neki a testület a falunap kérdésének. Az egyik ismeretlent, ahogy azt Molnár József az árlistára tekintve megállapította, a megemelkedett árak jelentették. Ezeket látva nagyon összetett programban nem gondolkodhatnak, állapította meg Csabacsűd első embere. A program még nem alakult ki, de a július 2-i dátumról döntöttek.

Ez ugyan nem a Csaba-naphoz közelebb eső szombat, de ők tiszteletben tartják azt a hallgatólagos megállapodást. miszerint nem szerveznek egymásra a Csabacsűdi Aratónappal, ami várhatóan július 9-én lesz. Elfogadták Kerek Mihály – a csatai testvérektől ellesett szervezésre vonatkozó – felvetését, hogy kompaktabb programsorozatban gondolkodjanak.

Napirendek közül utolsóként döntöttek a polgármester havi illetményéről. Csabacsűd Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a település lakosságszámához illeszkedve azt a törvényben meghatározott mértékben bruttó 715 ezer forintban állapította meg, amihez ennek 15 százaléka jön még költségtérítés címén. A kötelező emelést az állam közel 3,4 millióval fogja kompenzálni a települési költségvetés felé.

Bejelentésként Miskó Bence jegyző ismertette a Csabacsűdi Szociális Intézmény és Konyha intézményvezetői státuszára kiírt pályázati hirdetmény részleteit.

Sinka Imre polgármester köszönti a vállalkozókat

A vállalkozókat fogadták Békésszentandráson

A XIX. Ifj. Csery István Öregfiúk Kézilabda Emléktorna megnyitóján

Egy év kihagyás után ismét a Csery-kupán találkoztak a veterán kézisek