in ,

Nemzetközi víztudományi konferenciát rendeztek Szarvason

A konferenciát megnyitotta dr. Posta Katalin, a MATE tudományos és minőségbiztosítási rektorhelyettese
A konferenciát megnyitotta dr. Posta Katalin, a MATE tudományos és minőségbiztosítási rektorhelyettese (Fotó: Babák Zoltán)

Ötödik alkalommal rendezett nemzetközi víztudományi konferenciát a MATE Környezettudományi Intézet Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóközpontja, valamint az Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet Halászati Kutatóközpontja március 22-23. között Szarvason, ahol a víz világnapjához kapcsolódóan 4 kontinens 27 országának kutatói osztották meg ismereteiket multidiszciplináris megközelítéssel a vízről. A már hagyományos rendezvény – a régió vízgazdálkodásában kiemelkedő szerepet betöltő Holt-Körös partján – hozzájárult az ismeretek és a jó gyakorlatok terjesztéséhez, lehetőséget kínált új tudományos együttműködések létrehozására, elősegítette a párbeszédet az akadémiai szféra, a közintézmények, a magánszektor és a társadalmi szervezetek között a vízhasználat időszerű kérdéseiről.

A Liget Wellness és Konferencia Hotelben tartott konferenciát megnyitó dr. Posta Katalin, a MATE tudományos és minőségbiztosítási rektorhelyettese elmondta, hogy az egyetem vezető szerepet tölt be hazánkban és Európában a víztudományi kutatásokban. Intézményünk a konferencia által érintett minden területen képes elősegíteni a hatékony vízhasználatot. Stressztűrő, a klímaváltozás okozta szélsőségek közepette is közel azonos termésátlagot produkáló fajták, hibridek előállításától a talaj vízmegtartó képességét, valamint a növények vízfelvételét fokozó mikrobiális megoldásokig sokféle segítséget kínál a gyakorlat számára. Az állattenyésztés technológiájának fejlesztése pedig hozzájárulhat a kisebb vízhozammal rendelkező állattartó telepek biztonságos működtetéséhez is.

Dr. Futó Zoltántól, a Környezettudományi Intézet Öntözésfejlesztési és Meliorációs Tanszékének vezetőjétől megtudtuk, hogy 4 kontinens 27 országának kutatói osztották meg ismereteiket multidiszciplináris megközelítéssel a vízről személyesen vagy online módon, továbbá a poszterbemutatón. A már hagyományos rendezvény – a régió vízgazdálkodásában kiemelkedő szerepet betöltő Holt-Körös partján – hozzájárult az ismeretek és a jó gyakorlatok terjesztéséhez, lehetőséget kínált új tudományos együttműködések létrehozására, elősegítette a párbeszédet az akadémiai szféra, a közintézmények, a magánszektor és a társadalmi szervezetek között a vízhasználat időszerű kérdéseiről.

A konferencia előadásai a következő fő tematikus területeket érintették: közösségi vízellátás és szennyvízkezelés, vízgazdálkodás, vízhasználat a mezőgazdaságban, az élelmiszer- és italiparban, környezetvédelem, az éghajlatváltozás és a természeti erőforrások kezelése, vidékfejlesztés és agrárgazdaság, vízi turizmus, sport és rekreáció.

A Liget Wellness és Konferencia Hotelben rendezett nemzetközi víztudományi konferencia résztvevői (Fotó:Balázs Gusztáv)

A tanácskozás iránti érdeklődést jellemzi, hogy azon a társrendező Bánsági Agrártudományi és Állatorvostudományi Egyetem öt kara, a mezőgazdasági, a menedzsment és vidékturizmus, az állattenyésztési, a kertészeti és az élelmiszeripari fakultás is képviseltette magát. A romániai egyetem rektora, dr. Cosmin Alin Popescu egyetemi tanár elmondta, hogy vízgazdálkodási, környezetvédelmi és vidékfejlesztési előadásokkal és poszterekkel érkeztek Szarvasra. Az egyetem kutatói részt vesznek például Herkulesfürdő fejlesztési lehetőségeinek feltárásában. Azt is elmondta, hogy Bánátban is jelentkezik az a probléma, hogy az éves csapadékmennyiség ugyan nem változik, de kevesebb a csapadékos napok száma.

Dr. Futó Zoltán és dr. Cosmin Alin Popescu egyaránt kiemelték azt a fülöp-szigeteki előadást, amely bemutatta, hogyan sikerült a rizstermesztés technológiáját úgy fejleszteni az ázsiai országban, hogy a vízigény 20 százalékkal csökkent. Mivel hazánk és Románia is rizstermesztő ország, már ez az egy előadás is érzékeltette a konferencia rendezésének előnyét.

Dr. Farkas Alexandra

Fotó: Babák Zoltán

Ruzsányi Anna Vietnámi útjáról számol be a Városi Könyvtár Úton sorozatában

Úton: Ruzsányi Anna vietnámi kalandjairól mesélt

Tusjak Tamás, Pljesovszki János, Hudák Pál r. ezredes és Gál Ferenc

Csapatban és egyéniben is a szarvasi polgárőrök nyújtották a legjobb teljesítményt, ők képviselhetik a megyét