in ,

OV S05E01: Másnap

A parlamenti patkó pillanatnyi állapota
A parlamenti patkó pillanatnyi állapota (Forrás: Választás.hu)

Miközben a HBO Maxon a magyar készítésű “A besúgó” az S01E02-nél tart, A Forbes reggeli hírlevele, az Espresso! ezzel a címmel érkezett: OV S05E01: Másnap.

Zseniális!

Háborúban nem szokás kormányt leváltani. Az, hogy nyert a Fidesz, – valószínűleg – senkit sem lepett meg, de az, hogy ekkorát, az mindenkit, még magát a kormánypártot is.

Míg Orbán Viktor a Holdról és Brüsszelből is látható győzelemről beszélt – joggal –, addig Márki-Zay Péter egy szál családjában kiállt a színpadra, és elvitte a balhét. Bár nem mindig értettem az ember mozgását, most kezdtem el tisztelni.

Ahelyett, hogy egy új kezdet előjátékaként a vezérek bejelentették volna pártjaik feloszlatását, de minimum a saját, illetve a pártelnökségek lemondását és a politikától való visszavonulásukat, rendesen beleszálltak Márki-Zay-ba Gyurcsánytól Jakabig. Úgy nehéz bármit leváltani, ha mindig más a hibás.

Volt neki egyéb baja: Lázár János megverte egyéniben, ami nem lehet tudni, mit jelent majd a jövőre nézve. Vessenek meg mindkét oldalról a gyűlölői, de én örömmel látom ismét a nagypolitikában.

Matekoztunk egy kicsit. Összeadtuk az egyéni választókerületekben kapott szavazatokat. Ezek alapján a Fidesz 54 százalék körül kapott, szóval kifogásnak nagyon nincs helye. 70 százalék körüli részvétel mellett ezt a vereséget nem lehet a választási rendszer számlájára írni, meg az otthon maradók orrára húzni. Az megint egy másik kérdés, hogy ebben a győztest is premizáló választási rendszerben vajon milyen input kell ahhoz, hogy outputként ne kétharmad jöjjön ki a parlamenti patkóban.

A Békés megyei 2. oevk. nyertese, Dankó Béla nem először futott össze dr. Kondé Gáborral. 2018-ban 52 százalékot szerzett, míg mostani ellenfele 8,66-ot. Akkor második helyre érkezett 29,39 százalékkal Samu Tamás Gergő.

Most Dankó Béla 58,85-öt, dr. Kondé Gábor 28,31 százalékot szedett össze. Az újrázó képviselő ezzel a különbséggel 12895 bónuszszavazattal járult hozzá a Fidesz listáján gyűlőkhöz, ezzel a kormánypártiak sorában bőven az első félben helyezkedik el. Ezek alapján kijárna neki egy előkelőbb hely egy előrébb levő sorban.

Most jelentkezz! – JóPálya vetélkedő 2022

Csilik Attila és a lánycsapat

Irány Debrecen!