in ,

Hévizi Róbert: Az újnak is utat kell engedni

Hévizi Róbert a Békésszentandrási Kézművesek Egyesülete hímzőkörének kiállításmegnyitóján 2022. április 19-én (Fotó: Babák Zoltán)

Két év kényszerpihenő után köszöntötte Balla Edit a Békésszentandrási Kézművesek Egyesülete nevében a megjelenteket kedden, a békésszentandrási könyvtár emeleti kiállítóterében.

A Szentandrási Dalkör műsorát követően Hévizi Róbert, a Békéssy János Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesület elnöke nyitotta meg a hímzők kiállítását.

Gratulált az alkotóknak a csodálatos munkákért, és megállapította, termékeny időszak volt a két évig tartó kényszerpihenő, mert nagyon szép munkák születtek.

A kézzel készített munkák másabbak, szebbek, mint géppel készített megfelelőik. Megkülönbözteti a kettőt egymástól az is, hogy a kézzel készültekből árad a szeretet, amivel az alkotók készítik őket, jelentette ki a hagyományőrzők elnöke.

Alkalmazkodni kell a már megteremtődött hagyományokhoz, de miért ne lehetne új hagyományt teremteni, tette fel a kérdést, amivel kapcsolatban meg is osztott hallgatóságával egy megtörtént példát a tájház építésének az idejéből, ahol a kemencére festett hagyományos szűrminta – lilás és rózsaszínes – színvilágába “belenyúltak”, és Szentandrásra jellemző
kékre, zöldre és barnára cserélték azokat.

“Ebben megjelentek a szentandrásra jellemző, a víz, a föld, a mező, az ártér különböző árnyalataiban”, mondta. Mikor ezt megmutatta egy szakembernek, a várt elismerés helyett komoly leteremtést kapott, mert “ilyet nem szabad csinálni”.

Ennek kapcsán tette fel a kérdést, hogy ma miért nem szabad ilyet csinálni? Miért nem lehet a mai kor emberének olyan alkotása, ami hagyományt teremt, amiből kialakulhatnának a Körös-vidéki motívumok.

Az újnak is utat kell engedni.

“Az értékes munkáknak értékes emberektől utat kell engedni, és itt az értéken van a hangsúly. Ezeket helyi értékké kell nyilvánítani”, fogalmazta meg véleményét.

A megnyitót az emléklapok átadása, és baráti beszélgetés zárta.

A kiállítás május 14-ig tekinthető meg.

Baráth Barna a labdával

Történelmi magyar kosárlabdasiker szarvasi játékossal

Bakró Géza szerezte a Csabacsűdi GyLSE első gólját Szabadkígyós ellen

Gálázva nyert a Csabacsűd otthonában