in ,

Karate magyar bajnokság: 2 arany, 3 ezüst, 3 bronz

52 egyesület 738 versenyzőjének részvételével Újpesten került sor a 2022. évi WKF Magyar Bajnokságra a hétvégén. A karatésok legrangosabb hazai seregszemléről nyolc éremmel térhetett haza csapatunk.

Szombaton az U14, vasárnap a kadet, junior, U21 és felnőtt versenyszámokra került sor.

Az első napon Szebegyinszki Rita lépett először tatamira, aki rögtön 8:0-ás eredménnyel bizonyította rátermettségét, ám egy bírók által nem értékelt rúgás miatt lemaradt döntőről. A vigaszágon bizonyíthatott, és bronzéremmel fejezte be a versenyt, megszerezve első érmét.

Bagi Ádám kicsivel később hasonlóan járt: végig harcosan küzdött korosztálya legjobbjaival, azonban két mérkőzésen is pont nélkül maradt tiszta fejrúgása és támadó akciója is, így önhibáján kívül lecsúszott a dobogóról, és a negyedik helyen fejezte be a versenyt.

Müller Márton viszont pontot kapott rúgására, amivel a döntőbe jutott. Itt sajnos nem megfelelően választotta meg a távolságot, így támadását megkontrázták, fordítani pedig nem tudott, ezüstéremmel zárt.

Ruzsinszki Balázs a 12-13 50 kg-ban taktikusan küzdve a döntőbe jutott, ám itt elmaradtak jó ütemű támadásai, amit ellenfele leindításokkal büntetett, így ő is a második helyet hozta el.

Vasárnap elsőként a Ruzsinszki György által vezetett Tisza Volán SC karatésai kezdtek. A szarvasiakkal együtt készülő György Dániel, valamint Tálas Bendegúz lépett tatami rá a felnőtt -84 kg-os súlycsoportban. György négy mérkőzését magabiztosan hozva magyar bajnoki címet szerzett, míg a szarvasi fiú két nyert mérkőzéssel a bronzéremig jutott.

Müller Péter már a juniorok között indult, első meccsét egy villámgyors fejrúgással nyerte, amit a négy közé jutásért is elsütött, ám erre csak egy zászlót kapva nem juthatott tovább.

Kerti Kelemen ugyanebben a súlycsoportban az előkészítései után nem indult el, amit ellenfele több ízben büntetett, így a továbbjutás nem sikerült.

Így járt Kemény Ákos is, aki jó ütemű indulásait és visszanyúlásait ezúttal nem tudta a tőle megszokott módon eladni.

Ruzsinszki Balázs egy korosztállyal feljebb, a kadet -52kg-ban is elindult. Első mérkőzéséből hiányzott a kellő magabiztosság, a vigaszágon azonban változtatott hozzáállásán, így bronzérmet szerzett.

Nagy Máté az U21 -60 kg-ban első meccsén gyorsan megszerezte a vezetést, ám esélyt adott ellenfelének a fordításra,és ugyan volt próbálkozása a fordításra, a bírók ezt nem értékelték. A második mérkőzés egyértelmű bírói hibák miatt dőlt el számára kedvezőtlenül: először egy tiszta dupla fejrúgás, majd egy tökéletesen kivitelezett kétlábas söprés után befejezett találatát hagyták pont nélkül, így be kellett érnie az ezüstéremmel.

Frankó Dániel legutóbbi versenyen elszenvedett vállsérülése miatt ezúttal csak a számára jelenleg fontosabb U21-es +84 kg-ban indult. Dominálva, mérkőzéseit meggyőző fölénnyel nyerve a tavalyi év után idén is a kategória magyar bajnoka lett.

Ruzsinszki György

Sükösd Attila edző, Tóth Dominik, Hajduch Nándor és Balázs Gergely

Hajduch Nándor címeres mezben képviselheti az országot és Szarvast az Európa-bajnokságon

Steinmacher Tamás országos I. és Tóth Iringó országos II. helyezett felkészítőjükkel, Litauszkiné Erki Katalinnal

Gyakorló: Országos kémiaverseny első és második hely