in ,

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos roadshow-ja Szarvasra érkezett

Kozsuch Kornélt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei alelnökét megyei elnöki tisztségére jelölték a közelmúltban
Kozsuch Kornélt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei alelnökét megyei elnöki tisztségére jelölték a közelmúltban (Fotó: Babák Zoltán)

Dr. Kulcsár László a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke nyitotta tegnap este a Cervinus Teátrum kamaratermében a közös agrárpolitikáról rendezett gazdászfórumot.

Kiemelte a kormánnyal való együttműködés fontosságát, értékelte az elmúlt ciklust, annak vívmányait. Fontos a fiatal gazdálkodókra történő figyelés, hiszen ahogy a kamaránál, úgy a családi gazdaságoknál is időről időre esedékes a váltás, mondta a leköszönő megyei elnök.

A jövőre nézve felhívta a figyelmet az öntözésfejlesztés, az innováció, illetve az innováció eredményei megosztásának fontosságára.

Őt Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei alelnöke követte, akit a megyei elnöki tisztségére jelöltek a közelmúltban.

Fontos lesz ebben a folyamatban az idén május 20-ai voksolás, ahol a kamarai tagok részvételükkel, szavazatukkal is demonstrálhatják bizalmukat kamarájuk felé, hogy az erőt mutatva tudjon kiállni értük, fogalmazott a Kozsuch Kornél.

Dr. Rákóczi Attila, A Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója kijelentette, hivatala és a kamara stratégiai partnerek az agrárium, az agrár vidékfejlesztés, a vidéki foglalkoztatás, illetve az elvándorlás kezelésének koncepcionális kérdésében.

Babák Mihály polgármester egy 300 éves település polgármestereként köszöntötte a megyéből érkezetteket, majd megosztotta véleményét az elmúlt 32 év utolsó harmadának mezőgazdaság terén elért sikereiről.

Dankó Béla országgyűlési képviselő a kamarával való jó kapcsolat megőrzését tűzte ki egyik legfontosabb teendőnek. Megemlítette, a mezőgazdaság nagyon sok család megélhetését biztosítja, ezért a kormány elérte Brüsszelnél, hogy a hazai társfinanszírozás a vidékfejlesztési pillérnél 17,5-ről 80 százalékra nőhessen, aminek köszönhetően óriási összeg, 7537 milliárd állhasson rendelkezésre a vidékfejlesztés terén. A forrás egy dolog, ahhoz hogy az hasznosulni tudjon, aktív szereplőkre van szükség, amiknek hátterét a kamara adja, mondta Dankó Béla.

Győrffy Balázs, a NAK országos elnöke a május 20-i választások köré csoportosította gondolatait. Elmondta, az újjászervezett kamarai rendszerben 2013 óta folyik a munka. Ezalatt sikerült egy olyan rendszert felépíteni, ami az érdekérvényesítésben, a gazdaságpolitika célok megfogalmazásában egyértelműen megkerülhetetlen szereplővé tette a NAK-ot.

Megerősítette az előtte szóló Dankó Béla szavait, miszerint komoly források állnak rendelkezésre, amikből fejlesztéseket lehet megvalósítani, hatékonyabb, eredményesebb, magasabb jövedelemtermelő képességet elérni tudó gazdaságok jöhetnek létre.

Dönt a csabacsűdi testület 2022. április 26-án

Fejlesztésekkel kapcsolatos döntések a csabacsűdi testület előtt

Bronzérem: Hajduch Nándort nem nyomta össze a teher, hogy ő lehet az első aki Szarvasnak felnőtt országos bajnoki érmet nyerhet.

Hajduch Nándor tegnap felnőtt országos bajnoki érmet hozott Szarvasnak