in

Számvetés a trianoni veszteségekről Békésszentandráson

Virág Sándor képviselő részletes számvetést készített a veszteségekről
Virág Sándor képviselő részletes számvetést készített a veszteségekről (Fotó: Babák Zoltán)

Nemzeti Összetartozás Emlékparkban emlékeztek Trianonra Békésszentandráson tegnap. Sajnos az emlékhely Klimaj János faragó által készített része, a kopjafa a tetején a kitárt szárnyú turullal az elmúlt évben kidőlt.

A megemlékezés Dudásné Paróczai Anita versével, a Szarvasi Férfikar dalaival, valamint a kórus vezetőjének, Gombkötő Sándornak szavalatával kezdődött.

A nap szónoka Virág Sándor képviselő volt. Az eseménybe némi izgalmat hoztak az időnként eleredő záporok. Történelmi visszatekintésében összefoglalta az elcsatolás előtti és utáni állapotokat. Magyarország elveszítette 191735 négyzetkilométerét, s maradt 91114, Az elcsatolt területeken 10,8 millióan éltek. Az újrahúzott határokon belül maradtak 7,5 millióan. Az elcsatolt részeken 3,7 milliónyi magyar rekedt. Határokon túlra került 92 város, út- és csatornahálózat 80 százaléka. Odalett érc- és nyersanyagbányáink, olajkútjaink, fenyveseink 97, lombhullató erdeink 85, tölgyeseink 68 százaléka.

Mindent összevetve Magyarország nemzeti vagyon az 1914 előtti 38 százalékára zsugorodott, foglalta össze egy számmá a veszteségeket Virág Sándor.

“Az idő kerekét visszaforgatni nem lehet, de azt bizonyíthatjuk, hogy a magyaroknak határoktól függetlenül közös gyökereink vannak, nemzeti összetartozásunk örökké tart”, mondta.

Kossuth Lajost idézte: “Veszve csak azon nemzet lehet, amely lemondott önmagáról”. 2010 óta az összetartozást folyamatosan bizonyítják a magyarok.

Szabó Dezső gondolatával zárta megemlékező beszédét: “Minden magyar felelős minden magyarért”.

A megemlékezést koszorúzás zárta.

Megemlékezés a történelmi országközépen 2022. június 4-én

Trianon 102: A múltra való emlékezés és a jelen veszélyeire való emlékeztetés az évfordulón

“Kap, de nem tart meg semmit sem…” – pedagógusnap a Gyakorlóban