Ágica, Emese, Nancy után Ilona – Tatár Bianka

Tatár Bianka (középen) Az Akácember 2022. május 2-i olvasópróbáján. Mellette balról Eva Javorská, jobbról Vályi Boldizsár
Tatár Bianka (középen) Az Akácember 2022. május 2-i olvasópróbáján. Mellette balról Eva Javorská, jobbról Vályi Boldizsár (Fotó: Babák Zoltán)

Május 2-án kezdődött meg a Cervinus Teátrumban Pozsgai Zsolt – Gulyás Levente Az Akácember című musicaljének próbája, Dósa Zsuzsa dramaturgiájával és rendezésében. A sajtótájékoztatón a színészek, még nem ismerik a rendezői koncepciót, még nem olvasták a szövegkönyvet, de lélekben már szerepükre felkészülten érkeznek. A sajtótájékoztató után Tatár Bianka és Timkó János színművészekkel, Vályi Boldizsár gyermekszínésszel és Egyed Zoltán díszlettervezővel beszélgettem.

Az Akácember bemutatója a Cervinus Művészeti Fesztivál keretében Szarvas város napján, július 23-án 20:30-tól lesz.

Beszélgetőtársam Tatár Bianka színésznő.

Bianka, pénteken (április 29-én) játszhattad el Nancy szerepét a Twist Olivérben. Eva Javorskával ketten alakítottátok, de mivel a nyári bemutatón Eva játszotta, és azóta nem volt műsoron, te nem léphettél színpadra. Most a Lázár Ervin program keretében 13-14 éves diákoknak mutattátok meg négy alkalommal, amiből kettőt a Te alakításodban. Hogy érezted magad Nancy szerepében?

Tatár Bianka: Lényegében nekem most volt a premierem, úgyhogy volt bennem némi izgalom. A pandémia miatt elég hosszúra nyúlt a próbafolyamat, de amikor kettőzve van egy szerep, megfeleződik az idő is, amit próbával tölthetünk. Ráadásul volt pár olyan helyzet, amikor – idő hiányában – velem már nem ismételtünk vissza jelenetet, hogy a gyerekek minél többet tudjanak gyakorolni – ami egyébként teljesen érthető-. A próbafolyamat végéhez közeledve volt bennem olyan érzés, hogy “még nem vagyok teljesen készen”, de mire színpadra kerültem, már biztonságban éreztem magam.

Érdekes módon más Nancy voltál, mint Eva, még külsőleg is, hiszen a jelmezetek is különbözött, mégis mindketten nagyon meghatóan alakítottátok ezt a nagyon szép szerepet…

T.B.: Szerencsére Viktornak (Varga Viktor rendező) sem volt célja, hogy egyformák legyünk, és hagyta, hogy magunkra formáljuk a szerepet. Úgy gondolom, mindketten izgalmas dolgokat mutattunk meg Nancyből. Nyilván ez a partnereinknek ilyenkor nem olyan egyszerű, mert meg kellett tanulják mindkettőnk “Nancy”-jét, hiszen az is előfordult, hogy egy- egy mondatot egészen más belső gondolatból indítottunk, így a többieknek is másképp kellett rá reagálni.

Bianka, ez felelősség is, hiszen a Holle anyóból és a Csodaszarvasból már ismernek a gyerekek, megismernek, és örülnek, ha látnak a színpadon…

T.B.: Nagyon szeretek fiataloknak játszani, és magam is meglepődtem, hogy milyen sikerem volt. Előadás után mesélték a nézőteres kollégák, hogy kezdés előtt arról beszélgettek a gyerekek izgatottan, hogy engem is láthatnak az előadásban. Nem gondoltam, hogy ilyen “rajongótáborom” van. Amikor például a Holle anyó előadások után megvárnak, hogy készíthessenek velem egy fotót, mindig azt gondoltam, hogy Ágicával szeretnének közös képet. Jó érzés ebben most elbizonytalanodni…

A Holle, a Csodaszarvas, a Hotel Menthol és a Twist Olivér után most új darabban játszol, Az Akácemberben. Kit alakítasz?

T.B.: Boczkó feleségét, Ilonát. Zsuzsa (Dósa Zsuzsa rendező) azt mondta, Ilonát egy olyan nőnek képzeli, aki tele van szeretettel, okos és pontosan tudja, hogyan kell rendet tenni a világban. Ahogy tartja a mondás “minden sikeres férfi mögött áll egy erős nő”, aki – ebben a darabban – én leszek. Ilona mindenben támogatja férjét, és közben igyekszik elsimítani a nézeteltéréseket.

Bianka, csak halkan teszem hozzá, hogy téged éppen ilyennek gondollak az életben is, ahogy elnézlek benneteket Leventével (Gulyás Levente zeneszerző).

Vissza Az Akácemberhez. Fellépéseken már többször álltatok egy színpadon, de először szerepelsz színdarabban Timkó Jánossal, aki Boczkót alakítja.

T.B.: Felolvasón voltunk már egy darabban, és a közös műsorok összeállítása alatt mindig nagy volt köztünk az egyetértés, úgyhogy nem hiszem, hogy nehéz dolgunk lesz majd egymással.

Zsuzsa viszont először rendez…

T.B.: Igen… nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz. Ivett (Bardon Ivett színésznő) mesélte, hogy nagyon szeretett vele dolgozni, és egy egészen izgalmas oldalát ismerhették meg a színészek. Zsuzsával többször játszottam már együtt, és mindig voltak jó, a szerepem megformálását segítő gondolatai. Várom már, hogy én is megismerhessem rendezőként is.

Bianka, később, még leülünk beszélgetni a szerepről, hogy mit gondolsz Ilonáról, Tessedikről, Boczkóról, Terézről. Addig is nagyon jó próbafolyamatot kívánok! Köszönöm a beszélgetést.

Galambos Edit

A fotót Babák Zoltán készítette.

A díjátadón a Gyakorlóintézmény képviseletében Bajomi-Nagy Éva igazgatóhelyettes, vezetőtanár vette át az oklevelet

„Zöld” elismerést vehetett át a GFE Szarvasi Gyakorlóintézménye…

30 helyszínen egyidőben közel 20 ezer népviseletbe öltözött táncos járta Csoóri Sándor Üstökös zenére című szerzeményére össztáncát

Szarvason ünnepelték a magyar népi kultúrát Békés megye táncosai