in ,

Hálátlan örökösök

Ahogy az a képen is látszik, vidám darab az Örökösök (Fotó: Babák Zoltán)

A XI. Cervinus Művészeti Fesztivál éppen egy hete kezdődött a Vízi Színházban. Szerdán este a Cervinus Teátrum Ivan Holub Örökösök című szatirikus vígjátékát mutatta be Varga Viktor rendezésében, Dósa Zsuzsa fordításában és dramaturgiájával. A darabhoz Szekér Gergő írt zenét. Az előadás a XI. Magyar Teátrum Nyári Fesztiváljának 10. versenyprogramja volt.

A történet Milos Pohánkáról (Nádházy Péter), egy gazdag agglegényről, a falu mészárosáról szól, aki határozottan irányítja családját. Mindig mindent jó előre eltervez a szeretet és gondoskodás jegyében, s ez alól  saját luxus színvonalú temetése sem kivétel. Elszomorítja azonban, hogy saját szemével nem fogja látni ezt a megható eseményt. Ragyogó ötlete támad, főpróbát kell tartani! A Doktort hívja segítségül, hogy részese lehessen faluja és szerető rokonai bánatának.

Családja különös figurákkal van tele. Pohánka húga, Angela (Szoták Andrea) furcsa teremtés, aki ugyan mindenben segít testvérének, közben azonban amit csak tud, megdézsmál. Férje, Pal’o (Boronyák Gergyely) kevés szavú, de szorgalmasan segíti feleségét. Márta (Sztárek Andrea), a főhős özvegy, szókimondó sógornője gyengéd érzelmeket táplál sógora iránt, fia, Pista (Szente Árpád Csaba) pedig nem a szavak embere. Ott van unokaöccse, Ruzsa (Sipos Imre), aki folyamatosan illuminált állapotban éli napjait és lánya, Irenka (Eva Javorská), aki szerelmes Pistába.

A család boldogan ünnepli Milos születésnapját, kezdetét veszi a főpróba. Egy darabig viszonylag rendben mennek a dolgok, ám az események nem úgy alakulnak, ahogyan Pohánka szeretné, s a Doktor sem tudja befolyásolni a történéseket. Mert a rokonok, már csak olyanok, amilyenek, nem úgy viselkednek, ahogy az elvárható lenne. Pal’o mondja: „Kísértette a sorsot, megidézte a Halált”. Valóban. Időközben „besétál” Pohánka életébe váratlanul a Halál (Varga Viktor), aki nem volt benne az elképzelésében…

Két bölcsesség, amit a Halál mond Pohánkának: „Az ember örüljön az életnek, ne a halálra készüljön” / „A halállal nem lehet játszadozni, ezt jegyezd meg. Egyszer és mindenkorra”. Egy kifordított világot láttunk, kifordított szereplőkkel, ahol minden felnagyítva látható, bravúros színészi alakításokkal. Csak remélni tudom, az emberek nem ilyenek!

Galambos Edit

Fotó: Babák Zoltán

Harruckern János György szobra jelenlegi helyén

Harruckern életre kelt, keresi a helyét

A szarvasi Kossuth Kör tagjai megmozdulása Dankó Béla országgyűlési képviselő irodája előtt

Villámtüntetést szervezett Dankó Béla irodája elé a szarvasi Kossuth Kör