in ,

Az év fagylaltja versenyen az ország legjobb 12-jéből egy Urbán Ildikóé

Az "Édes komák", a "Földi jó" és a "Cukrászdám rózsája" elnvezésű fagyiköltemények az Ildikó Cukrászda pultjában
Az "Édes komák", a "Földi jó" és a "Cukrászdám rózsája" elnvezésű fagyiköltemények az Ildikó Cukrászda pultjában (Fotó: Babák Zoltán)

A Magyar Cukrász Ipartestület 25. alkalommal hirdette meg “Az év fagylaltja” versenyt. Az idén ismét – a CoVID által újraszabott játékszabályok mentén – négy régióban zajlott a megmérettetés. A négy régióból továbbjutókat országos szinten kóstolták össze, hogy kiválasszák a tucatárunak nem nevezhető egy tucatnyi fagylaltot, amik a 2022-es év fagylaltja címet viselhetik.

Urbán Ildikó cukrászmester, az Ildikó Cukrászda tulajdonosa három fagyikölteményével nevezett. A kecskeméti elődöntőbe – ahová ő is tartozott – tizenkét fagylalt érkezett.

A “Cukrászdám rózsája” egy narancsos ízvilágú fagyi csokis keksszel és rózsaborssal megbolondítva, narancsöntettel a tetején. Megkóstoltuk, és értetlenül álltunk azelőtt, hogy a zsűri emellett az ízvilág mellett elsiklott, és ez a költemény nem juttatta tovább.

Urbán Ildikó a megérdemelt oklevelekkel és a "Régió kiváló fagylaltja" díjjal
Urbán Ildikó a megérdemelt oklevelekkel és a “Régió kiváló fagylaltja” díjjal (Fotó: Babák Zoltán)

Az “Édes komák”-ban mák van, rajta pink színű öntettel, aminek cékla adja a színét, és ha az ember figyel, az ízét is, csak annyira, hogy akik nem szeretik a céklát, azokat se riassza el. A mák nem darálva van benne, hanem gránithengerek között krémesre dolgozva.

Díjazott lett a “Földi jó” fantázianevű hűsítő édesség. Ízvilágának kialakításában a madagaszkári csokoládénak szintén a cékla a partnere.

A Budapesten tartott országos döntőben a “Földi jó”-val “A régió kiváló fagylaltja” címet érdemelte ki.

Az idei év fagyitermése Urbán Ildikó cukrázsdájából
Az idei év fagyitermése Urbán Ildikó cukrázsdájából (Fotó: Babák Zoltán)

Arra a kérdésünkre, hogy neki a háromból melyik a kedvence, diplomatikus válasz érkezett: “Nekem nem kedvencem a cékla, szinte csak felnőtt koromban találkoztam vele. Amikor a Hotel Alföldben voltam gyakorlaton, ott nagy gőzüstökben főzték a céklát, és az állagát látva vesztettem el az érdeklődésemet iránta”, vezette vissza Urbán Ildikó a céklával való kapcsolatát.

“Belekerülni az ország 12 legjobb fagylaltja közé eleve nagy megtiszteltetés, de a Régió kiváló fagylaltja elismerésnek is nagyon örülök”, fogalmazott arra a válaszolva, hogyan értékeli az eredményt.

A szarvasi Kossuth Kör tagjai megmozdulása Dankó Béla országgyűlési képviselő irodája előtt

Villámtüntetést szervezett Dankó Béla irodája elé a szarvasi Kossuth Kör

A Rejtő-est vidámságfelelőse Boronyák Gergely és Timkó János volt

Rejtő-rajongók vidám happeningje