in ,

Nagy sikerrel zajlott Békéscsabán a hetedik Megyenap

Fotó: Ignácz Bence
Fotó: Ignácz Bence

Hetedik alkalommal rendezte meg a Békés Megyei Önkormányzat a Megyenapot, szeptember 3-án Békéscsaba főterén. A megyei összetartozás napján megjelentek a megyei és a települési értékek, kézműves- valamint termelői piac várta a látogatókat, de színpadi programok, nemzetiségi bemutatók és különféle családi elfoglaltságok is színesítették a nagyszabású eseményt.

– Szükség van egy olyan rendezvényre, amelyen a hagyományaink, a nemzetiségek kultúrája, valamint megyénk értékei kerülnek középpontba, miközben a kilátogatók színvonalas programokon érezhetik jól magukat – hangsúlyozta Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke. Elmondta, az eseményt minden évben Békéscsaba főterén rendezik meg szeptember első szombatján, amelynek hivatalos mottója: hagyomány, érték, közösség. Ennek értelmében mutatkoztak be idén is a Békés megyei értékek, kincsek, amelyek egyben a Békés megyei emberek összetartozását is erősítik.

A hetedik Megyenapra a Tótkomlósi Fúvószenekar hívta az érdeklődőket, velük együtt vonultak a mazsorettesek, a huszárok, és a hagyományőrzők, a hivatalos megnyitót pedig egy sortűz jelezte. Az ünnepi köszöntőket követően szlovák, német és román műsorokkal léptek fel az egyes nemzetiségek képviselői, akik nemcsak a színpadi produkciókkal, hanem különféle nemzeti étkekkel is készültek a látogatók számára.

Szokás szerint a Megyenapon adták át az értéktáras elismerő okleveleket. Mostantól Békés megyei érték a Kondorosi Csárda, a gyomaendrődi Aranka Játékbaba Múzeum és a Békés megyében fellelhető kunhalmok.

Délután többek közt a megye néptáncműhelyei léptek fel, többségük a Zagyva Banda zenei kíséretével, de voltak mesék is, a Jókai Színház művészei pedig operettekkel várták a megjelenteket. Este a színpadon a Balassi Táncegyüttes ropta. Mindezek mellett egész nap kézműves vásár és kistermelői piac, valamint különféle gyerekprogramok szórakoztatták a kicsiket és a nagyokat egyaránt. Népszerű volt a tombola, amelyhez sok szép felajánlás érkezett a téren lévő kézművesektől. A nap folyamán nemcsak Békésből, és a megyehatáron kívülről, de külföldről is érkeztek vendégek, a békéscsabai főtér pedig teljesen megtelt a hetedik Megyenapra kilátogató érdeklődőkkel.

Békés Megyei Önkormányzat – sajtóközlemény

Fotó: Gubis Mariann és Ignácz Bence

Jancsurák József, Vantal Zsolt és Ozsváth Zsuzsanna a csatlakozási szerződés aláírását követően

A Székely is csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz

A Szarvasi FC 1905 pályája még a felújítások előtt 2020. május 28-án

Idegenben játszott mindhárom csapat