in , ,

Nem támogatta az képviselő-testület Samu Tamás Gergő rezsitámogatásról szóló előterjesztését

Samu Tamás Gergő a szerda reggel tartott sajtótájékoztatóján
Samu Tamás Gergő a szerda reggel tartott sajtótájékoztatóján (Fotó: Babák Zoltán)

Az elmúlt hetekben drasztikus mértékű rezsiár-emelkedés történt Magyarországon, ami rengeteg vállalkozást, családot és önkormányzatot hoz nehéz helyzetbe. Nincs ez másként Szarvason sem, jelentette ki Samu Tamás Gergő szerda reggel, amikor a Jobbik listájáról bejutott, majd a pártból kilépve immár független önkormányzati képviselő az önkormányzati rezsitámogatásra beadott javaslatával kapcsolatban kérte a média figyelmét.

“A nagycsaládosokon, nyugdíjasokon segít a kormány. Ígérték, hogy az átlagfogyasztóknál is megmarad a rezsicsökkentés, aztán most láthatjuk, nem mindenkinek marad meg”, mondta.

Vannak önkormányzatok, ahol amellett, hogy intézményeket zárnak be, mert jelen helyzetben nem tudják fenntartani a működésüket, segítenek a lakosságnak. Ilyen a kormánypárti vezetésű Székesfehérvár, illetve az ellenzéki vezetésű Szombathely is.

Szarvason egyelőre nem volt szó bezárásokról. Az önkormányzatnak van több 100 millió forintnyi működési tartaléka, aminek részben már megvan a helye, állítja, ezért a fehérvári példán nem sokat változtatva nyújtotta be indítványát.

Ebben havi 3-5 ezer forintot fordított volna áram-, 15-öt gázártámogatásra, illetve egyszeri 75 ezer forinttal segítette volna a fával tüzelőket. A határidőben is a fehérvári példa mellett maradt, február 28-at jelölte meg a támogatások folyósítása végső határidejének.

Arra számított, hogy a Szociális, Családügyi, Egészségügyi- és Nemzetiségi Bizottságban – aminek ő is tagja – lesznek módosító indítványok az ott ülő képviselők, bizottsági tagok által, de nem hogy módosítás nem történt, javaslatát sem támogatta senki.

Babák Mihály polgármester azt mondta, hogy erre forrást kell szerezni. Samu Tamás Gergő véleménye szerint egy 7 milliárdos költségvetésű városnál kell lennie 10-15 milliónak erre a célra. Jelen helyzetben is adott az önkormányzat olyan támogatásokat, amik jelenleg nem létfontosságúak, “kerítésre a cigány kisebbségi önkormányzatnak adott most 3 millió forintot, vagy a fociklubnak is rendszeresen ad támogatást a fejlesztésekre”.

“Én úgy látom, hogy amikor ilyen kemény megélhetési válság fenyeget, új megoldásokra lenne szükség, támogatni kell minden olyan szarvasi családot, amelyik kormányzati szinten nem kap támogatást. A polgármester azt mondta, tartalékolni kell. Szerintem nem olyankor kell tartalékolni, amikor nehéz a helyzet, hanem amikor lehet, és a tartalékot olyankor kell felhasználni, amikor szükség van rá”, jelentette ki az önkormányzati képviselő.

Zárásul hozzá tette, lehet, hogy más formában, de ütni fogja a vasat.

Virág Sándor képviselő a Gazdasági és Turisztikai Bizottság döntéseit tolmácsolta. A képen mögötte Rusz Mihály képviselő.

Szentandráson az önkormányzat magán kezdi a spórolást

Zajlik a járdafelújítás Csabacsűdön

Újabb 680 méter járda újul meg Csabacsűdön