in ,

Lendületet vesz a focipálya lelátójának építése

Az Erzsébet ligeti sportpálya készülő lelátója
Az Erzsébet ligeti sportpálya készülő lelátója

2018-ban adta be a Szarvasi FC 1905 azt a pályázatot, aminek keretében megújul az Erzsébet-ligeti sportkomplexum új lelátóval, vendéglelátóval, műfüves és további edzőpályákkal, új parkolókkal, kerítéssel. Ennek első lépése a parkolók és a vendéglelátó kialakítása már be is fejeződött, közel egy éve használja is az egyesület és a kilátogató közönség.

Az eredetileg négy évre tervezett projekt először a Covid miatt csúszott meg, de a 100 éves lelátó elbontásakor úgy nézett ki, hogy ennek ellenére gyorsan lezajlik majd. Aztán kivitelezőváltást kellett végrehajtani, mialatt tovább felgyorsult az építőanyagok, illetve a kivitelezési munkálatok díjának emelkedése. Az új kormányzati rendszerben a projektek minisztériumok közötti átadása is belassította a további folyamatokat, majd beütött az energiaválság, valamint az azzal járó takarékossági intézkedések.

Az utóbbi két évben már az elképzelhetetlen is megtörtént. Ha valami sújthat egy projektet, akkor az bekövetkezett. Mindezek ellenére még van lehetőség, hogy az eredetileg kitűzött és módosított határidőre mindez megvalósuljon, ha az előbb felsorolt tényezők mellé nem jön még valami.

Most ismét mozgásba lendültek a gépek a pálya területén. A múlt héten megérkeztek azok a betonelemek, amik még a tél folyamán legyártásra kerültek a szarvasi lelátóhoz. Jelenleg a felmenő szerkezetek fogadására talajelőkészítés, és szigetelési munkálatok zajlanak.

Nagyjából egy-két hónap múlva kezd majd látványosabbá válni a folyamat, amikor elkezd majd kinőni a földből az épület, mondta el Bukovinszky Béla, az egyesület elnökségi tagja.

Hacsak nincs valami előre nem látható további vis maior helyzet, akkor kora tavaszra felépülhet a lelátó, és a nyári időszakra lehet készen. Reményeik szerint a következő szezonra már a kész, a gyerekek, játékosok és nézők által használatba vett épülettel fordulnának rá, mondta.

A használatbavételt a tervek szerint két részre bontanák. Az első ütemben az épület belső részeit, az öltözőket, illetve a kiszolgáló gépészetet szeretnék átadni, hogy a konténereket vissza tudják adni, mert az pénzbe kerül az egyesületnek, illetve az önkormányzatnak is. A második ütemben a lelátó, nézők fogadására is alkalmas befejezése következne.

“Jelen pillanatban, mikor az a helyzet állt elő, hogy az összes sportcélú beruházást is leállították, mi abban a kivételes helyzetben vagyunk, hogy a folyamatban lévő projektek közül egynek, a szarvasinak van engedélye a folytatásra. Ez önmagában is nagyon komoly lobbimunka eredménye, nagyon sokat dolgoztunk rajta. Ahol nem történt meg az első kapavágás, ott a beruházások a -jelen helyzetben teljesen érthető- takarékosság áldozatául estek. Ez a folyamatban levő építkezésünk közel 700 millió forint értéket képvisel, ami csak egy eleme a teljes projektnek, hiszen van egy második része is. Mi abban reménykedünk, hogy a második projektet ennek a részének tekintik mivel a beruházás csak komplexen nyerne igazán értelmet, hiszen a műfüves-, illetve kisebb pályák, a komplexum körbe kerítése és belső útjai nem az első, mostani lépcsőben épülnek meg, hanem a későbbiekben ” tájékoztatott Bencze Sándor egyesületi elnök.

Az eredeti tervek szerint először a műfüves pályák valósultak volna meg, a régi lelátó még kibírta volna egy darabig, majd következett volna annak az újraépítése. Az MLSZ és a pályázati tanácsadók az emelkedő anyagárak és munkadíjak miatt javasolták a két projektelem megfordítását azért, mert a pályák lényegesen kisebb építőipari beruházással járnak. Ez több mint két évvel ezelőtt volt, azóta annyi minden történt, mint korábbi több generáció élete alatt sem. Az energiaválságra vonatkozó kérdésünkre válaszolva a két sportvezető elárulta, hogy az eredeti, 2019-ben beadott pályázat szerint az épület temperálása gázra lett tervezve. Azért erre, mert az akkori legolcsóbb fűtési rendszer kiépítését preferálta pályázati kiírás. A termál, ami ugyan ott van a létesítmény mellett, de annak előkészítése és kialakítása nagyságrendekkel többe került volna, és kerül most is, így háttérbe szorult. A megváltozott energiahelyzetre reagálva azonban lehetőség van pótköltségvetéses pályázat beadására, az energiahatékony megoldásra: geotermikus vagy termálfűtésre, ami a jelenlegi gépészeti tervek módosítását is igényli.

Az elektromosságra már létező megoldás van, hiszen a termál tónál ott van a napelempark, ami közel teljes egészében kiszolgálta már eddig is az energiaigényt. A most megvalósuló beruházásnak elméletileg nincs nagyobb energiaigénye, mint a korábbi épületnek, de amennyiben – a további beruházások okán – többletenergiára lenne szükség, meg van annak bővítési lehetősége is.

Vajdás tanárok az országos tanártiltakozások reggelén 2022. október 5-én iskolájuk előtt

Szarvason is tiltakoznak a tanárok

A MOL békési régiója bekapcsolódik a duális képzésbe