in ,

Görkori + drumandbass + Zöldpázsit = Skate Jam

Truczka Misi a szarvasi agresszív görkorizás úttörője
Truczka Misi a szarvasi agresszív görkorizás úttörője (Fotó: Babák Zoltán)

Szombaton ismét Skate Jamet rendeztek, amire egy korábbi alkalom kapcsán Szrnka Árpitól, Savage-től – mondván, ilyen jó fotós téma és nem szólnak – kiprovokáltunk egy meghívást.

“Évente két ilyen találkozót tudunk összehozni, és akkor is a közösség fele tud eljönni. Néhányan jönnek még Kecskemétről, Hódmezővásárhelyről, Békésről, Békéscsabáról”, tekintett körbe a Zöldpázsiton található skate parkon, ahol odaérkezésünkkor már ott voltak a régi görkorisok Truczka Misi, Gál Csaba, Radics Feri, de rendszeresen eljön a sport magyar és nemzetközi élvonalába tartozó Tasnádi Béla sokszoros országos bajnok, világjáró görkoris, Párizsban és az USA-ban görkorizik a legmenőbb arcokkal.

Agresszív görkori: ugrándozol szintekről le, lépcsökön legurulsz, korlátokon csúszol. A kori is ennek az igénybevételnek a kibírására van kialakítva csúszófelületekkel, megerősített sínnel, ezért is ilyen nagy ormótlan.
Tasnádi Béla sokszoros országos bajnok, világjáró görkoris, Párizsban és az USA-ban a legmenőbb arcokkal nyomja
Tasnádi Béla sokszoros országos bajnok, világjáró görkoris, Párizsban és az USA-ban a legmenőbb arcokkal nyomja (Fotó: Babák Zoltán)

Az Úttörőházba jártak gurulni, ugrálni, majd agresszív görkorizni már a Vásártéri lakótelepen kezdtek. Ott születtek az első elemek is, de az első skateparknak nevezhető bázisukat Penny Market engedélyével annak parkolójában alakították ki, lettek megtűrt személyek. Az összes, ma is használt elemet más parkokból ötletet merítve maguk tervezték és építették. Aztán egy projekt részeként a művelődési ház mögötti grund első pályáját kapták meg használatra. Ott sokáig voltak, de a városközpontban ez a műfaj túl hangos volt. Új hely után kellett nézniük, így érkeztek városon átívelő útjukon mai bázisukra, a Zöldpázsiton a Zöldpázsit térre. Ennek is már vagy 15 éve.

“Valahol jó az, hogy kevesebb embert zavarunk a csörgésünkkel, de azzal, hogy kikerültünk a belvárosból, nem járnak már körbe bennünket az iskolások, nem tudunk fiatalokat behúzni, ezért kezd belterjessé válni a dolog”, ezt már Truczka Mihály mondta, a szarvasi görkorisok pionírja, aki ma már negyvenes éveinek második felében jár, de még mindig nyomja.

Akkoriban több szarvasi is a sport élvonalába tartozott, Radics Feri, Bodnár Márk, Kasuba Peti, országos versenyeket nyert, de oda tartozott Gál Csabi is,

emlékezett vissza Misi, de már mindenki a saját életével, a családjával van elfoglalva, már nem ez az elsődleges. Nála is hamarosan jön az utód. Már kinézett egy gyerek méretű görkorit a szarvasi piacon, ami minőségre és állapotra is megfelelő lesz majd a gyerekének három éves kora körül.

“Örülök, ha fel tudom venni a korit, gurulgatok egy kicsit, és úgy tudok hazamenni, hogy nem fáj a térdem”, mondja 47 évesen.

Pedig a sérülések benne vannak ebben a sportban, pláne, ha protektorok nélkül nyomják, ahogy mindenki szombat délután.

Szrnka Árpi, Savage 13 éves kora óta görkorizik
Szrnka Árpi, Savage 13 éves kora óta görkorizik (Fotó: Babák Zoltán)

Savage 13 éves korában húzott először görkorit a lábára, Ekkoriban ismerkedett meg Truczka Misivel, aki akkor már javában nyomta. Árpi csak az idén beszedett egy bordarepedést, zúzódott a kisujja, a sípcsontján össze kellett varrni a bőrt, a vállával most volt röntgenen, mert egy két hónapja történt esést követően valami nem jó.

Mindezek ellenére fel sem merül benne az befejezés gondolata: “amíg bírjuk, addig csináljuk, mert ezt ha egyszer elkezdted, nem nagyon tudod abba hagyni. Úgy szeretjük, mintha 15 évesek lennénk”. Egy rövidebb időszakot ugyan kihagyott, de nála a Covidnak lecsapódott egy pozitív mellékhatása, ismét görkorit húzott a lábára.

“A járvány alatt a rendezvényipar leállt, DJ-zni sem tudtam, mert nem voltak bulik, ezért elkezdtem magamra figyelni, sportolni, futni, rájöttem, hogy ez nagyon hiányzott az életemből”, vallotta be Savage. A sportnak köszönhetően 2020-ban ledobott 25 kilót, ami már alkalmas volt arra, hogy ismét görkorit vegyen a lábára. Másfél éve már, hogy intenzívebben, van, hogy heti három alkalommal nyomja Pesten. “Egy kicsit mintha újra a virágkorát élné ez a sport, kialakult egy 30-40 fős társaság. Nincsenek korosztályok, mindenki megpróbálja a legjobbját beleadni, előadni a legjobban begyakorolt trükkjét”, mondja.

Az őszi Skate Jam délutánig tartott, mindenki megúszta komolyabb sérülés nélkül. A következő találkozó tavasszal lesz, ígérik.

Dr. Valkovszky Noémi előadása nyitotta a Múzeumok Őszi Fesztiválja 2022-es programsorozatát a Tessedik Sámuel Múzeumban

Szarvason is elstartolt a Múzeumok Őszi Fesztiválja 2022

Folyamatosan támadtak a hazaiak, de gól ezúttal sem sikerült elérniük

A Csabacsűd be van oltva gól ellen