in ,

Vajdások a Honvédelmi Sportszövetség versenyein

Miután iskolánk, a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium 2022 nyarán csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz, a Honvédelmi Sportszövetséggel is felvettük a kapcsolatot. Ezen a szervezeten keresztül az idei tanévben számos versenyen szerepeltek diákjaink kiemelkedő eredménnyel. Legutóbbi két sikerünket egy küzdősport-és egy lövészversenyen értük el.

MH Amatőr Katonai Küzdősport Bajnokság X. Kinizsi Közelharc Kupa, „Furkó Kálmán Emlékverseny”

Iskolánk két tanulója vett rész tapasztalatszerzés céljából ezen a megmérettetésen február 23-án a szentendrei Altiszti Akadémia tornatermében. A 300 nevezőből végül 250-en léptek ringbe, illetve szőnyegre saját súlycsoportjukban kiskesztyűs, nagykesztyűs és földharc versenyszámokban.

A hosszú várakozás ellenére mindkét diákunk nagyon szép eredményt ért el. Bessenyei Domos 11.C osztályos tanuló 78 kg-ban a nagykesztyűs viadal végén 1. helyezést ért el. Szpin Mihály (12.A) 85 kg-ban földharc versenyszámban szintén 1. helyen végzett. Gratulálunk Nekik és felkészítőiknek, Tóth Istvánnak és Sükösd Attilának!

HS Lövész Kupa légfegyveres lövészverseny Regionális Döntője

Az iskolában lebonyolított házi verseny után 60 főt neveztünk (30 leány és 30 fiú) a február 24-re szervezett szarvasi regionális döntőre. Az iskolai fordulóból az eredményeik alapján 14-en jutottak be. Sajnos egyéb elfoglaltságaik miatt csak 12-en tudtak részt venni a versenyen.

Helyi versenyzőkként megkaptuk a lehetőséget, hogy a megnyitó után mi kezdhettük el a lövészetet. A végső eredmény és a továbbjutások sorsa későn délutánra dőlt el.

Középiskolás kategóriában két tanulónk, Ugrai Nikoletta (9.A) és Pozderka Zsombor (10.C) a dobogó harmadik fokára állhatott, és így alanyi jogon bebiztosították a továbbjutásukat az országos döntőbe.

A nap végére az is kiderült, hogy az elért köregységei alapján ki vehet még részt 2023. március 17-én a budapesti Nemzeti Lőtéren megtartandó országos döntőn. Továbbjutott még Szécsi Lola (12.C), Mészáros Zoé (9.A), Sziklai Gyula (9.C), Gyetvai Csongor (10.C), Benke Márton (9.B) és Rideg Zoltán (10.C). A 12, regionális döntőbe jutott tanulónk közül 9 fő tehát továbbjutott az országos fináléba.

Gratulálunk nekik, és itt szeretném megköszönni Bracsok Istvánnak, a szarvasi Honvédelmi Sportközpont lőtérvezetőjének segítségét a felkészülésben.

Az idei évben több verseny is előttünk áll még. Az egyik kiemelkedő alkalom az Országos Haditorna lesz, amelyben iskolánk csapata képviseli majd Békés megyét az országos döntőben.

Szeptembertől pedig lehetőség lesz választott tárgyként a honvédelmi alapismeretek tanulására. Azok a diákok, akik bekapcsolódnak a programba, tanulmányi eredményüktől függő mértékben ösztöndíjban is részesülhetnek. Részvételi szándékukat leendő diákjaink a beiratkozáskor jelezhetik majd.

Fonád Zoltán

Molnár Ábel az Aranykor Nyugdíjas Egyesületnek tartott élménybeszámolót a Cervinus Teátrum Pinceklubjában

Az Aranykornak tartott úti beszámolót Molnár Ábel

Itt a farsang, áll a bál…