in ,

Forradalmi időutazást tettek a szarvasi baráti körösök Aradra és Temesvárra

A kiemelkedő történelmi jelentőségű világosi Bohus-kastély, ahol 1849. augusztus 12-én Görgey Artúr aláírta a feltétel nélküli megadásról szóló dokumentumot.

Forradalmi időutazást tett Szarvas Város Barátainak Köre Aradon és Temesváron a március 15-i nemzeti ünnep előtti hétvégén. A háromnapos kiránduláson az Oszták-Magyar Monarchia korszakába visszamutató programok sora várta az érdeklődőket.

Az első állomás a vértanúk kivégzésének helyén emléket állító Szabadság szobor volt, ahol a a baráti kör tagjai elhelyezték az emlékezés koszorúit, majd aradi városnézés következett.

Ennek során templomokban tettek látogatást, de emellett a magyar forradalomhoz kapcsolódó épülteket és emlékműveket is meglátogattak. Mielőtt megkoszorúzták az aradi 13 emlékoszlopát megtekintették Haynau akkori lakhelyét is. A napot Balla Géza pincészetének meglátogatásával zárták.

Másnap az Arad-hegyaljai borvidékre vezetett útjuk. Eközben több program között Csigérszőllősön megemlékeztek arról, hogy a magyar honvédek itt tették le a fegyvert a cári csapatok előtt. Meglátogatták Csiky Gergely drámaíró szülőházát, valamint a világosi vár romjait is.

Vasárnap Temesvárra indultak, hogy megismerkedjenek a Dóm tér, a Szabadság tér és a Győzelem tér nevezetes épületeivel. Elmentek Klapka György és Bolyai János emléktáblájához is. Az Oszták-Magyar Monarchia korába tett háromnapos időutazásuk a temesvári Magyar Házban zárult, hogy egy ebédet követően visszatérjenek a mai Magyarországra.

Fotók jegyzéke:

 1. Az aradi városháza tágas előcsarnoka az emeletre vezető széles lépcsősorral, a
  lépcsőforduló ólomüveg-ablakaival
 2. Az aradi Kultúrpalota második emeleti kiállítótermében Feszty Árpád hármasképe, a
  „Krisztus temetése” című triptichon előtt
 3. Az Aradi Vértanúk obeliszkje, a Vesztőhely előtt
 4. A kiemelkedő történelmi jelentőségű világosi Bohus-kastély, ahol 1849. augusztus
  12-én Görgey Artúr aláírta a feltétel nélküli megadásról szóló dokumentumot.
 5. A máriaradnai kegytemplom, a magyar Mária-kultusz egyik kiemelkedő helyszíne
 6. Borvacsora dr. Balla Géza Arad-Ménesi szőlőbirtokán. Két nap a híres erdélyi
  borvidék leg-leg-leg borászatában, a kép előterében Balla Géza.
 7. Temesvárott az Opera előtt, ahol 1989. december 23-án a Securitate ellenálló
  osztagai belelőttek a forradalom győzelmét ünneplő tömegbe.

A Dévaványai SE-t fogadta a Csabacsűdi GyLSE vasárnap

Boér Zsolt: A tabella nem hazudik

Balázs Milán lövését még fogta Tóth Krisztián, de az ívben kipattanó labdát a szentandrási támadó a tizenhatos vonaláról hátra ollózva rúgta a hálóba

Nyerhető mérkőzés volt