in ,

Egységben az erő! – A Benka diákjai ismét remekeltek a megyei sakk Diákolimpián, csapatverseny kategóriában

Bár a sakkot legtöbben magányos sportnak tartják, létezik azonban csapatverseny változata is, ahol Dumas négy muskétásának halhatatlan jelmondata érvényesül: „Egy mindenkiért, mindenki egyért!”. Ilyenkor az egyéni versenyszámok ellenfelei egymásnak szurkoló csapattársakká válnak, amikor is minden egyes begyűjtött pontszám segít közelebb kerülni a csapatgyőzelemhez.

A 2023. március 25-én Szarvason megrendezett Békés vármegyei diákolimpián a lányok kategóriájában csapatonként egyszerre hárman ülhettek asztalhoz, míg fiú kategóriában négyen. A verseny időbeosztása az egyéni versennyel megegyező volt: 20-20 perc + lépésenként 3 másodperc bónuszidő.

A Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola két csapatot indított a versenyen: az egyiket I-II. korcsoport (alsós) lány kategóriában (csapattagok erősorrendben: Faragó Dorka Emese, Klimaj Csenge Noémi, Pákozdi Tamara), a másikat III-IV. korcsoport (felsős) fiú kategóriában (csapattagok erősorrendben: Szalai Anita, Farkas Zalán, Skita Gergő, Tóth Zalán). Az idei évben az előzetes esélyeket latolgatva csapatainkkal nem törtünk babérokra, gyakorlásnak szántuk a részvételt. A sakkban az életkor és a nem erősen meghatározó a várható teljesítmény tekintetében: a lány a fiúhoz képest-, a fiatalabb az idősebbhez képest számít gyengébbnek ebben a sportban. Mi úgy vettük fel a küzdelmet ellenfeleinkkel szemben, hogy a felsős fiú csapatunkat 12 éves lány vezette a 14-15 éves fiúkkal szemben, a második táblásunk pedig ellenfeleinél 4-5 évvel (!) volt fiatalabb. Az alsós lánycsapat tagjai is fiatalnak számítottak korcsoportjukban: 9 évesen ültek asztalhoz az akár 11 éves ellenféllel szemben is.

A nehezített körülmények ellenére alsós lány csapatunk 0,5 ponttal lemaradva a képzeletbeli dobogó legfelső fokáról, megszerezte az előkelő 2. helyet, a felsős fiú csapatunk pedig hosszas holtverseny után végül bronzéremmel zárt!

Jövőre újult erővel vetjük bele magunkat a Diákolimpiai megmérettetésbe: erősebb ellenfeleink korcsoportot váltanak, így nagyobb reményekkel indulhatunk neki a következő évnek!

A fotókon a Benkás sakkozó gyerekek felkészítő tanárukkal: Huszti Erikával

G. Erzsébet

Bozsó a 16. percben szépített.

Reális döntetlen Elek ellen Szentandráson

Sinka Józsefre, Sopekre emlékeztek Békésszentandráson

Sopek, lesz ma edzés?