in ,

Húsvéti játszóházban ápolták az ünnepkör hagyományait

Hamvazószerdától fehérvasárnapig címmel rendeztek családi kézműves délutánt a Tessedik Sámuel Múzeumban. Ahogy a cím is mutatja, nemcsak a húsvéti, hanem az azt megelőző és az ünnepeket követő időszak is a témája volt a foglalkozásnak. A múzeum munkatársai különböző új technikákkal készültek, illetve az óriás társasjátékot is erre az időszakra építették.

Fehérvasárnap az idén április 16-ra esik. Ehhez a naphoz egy ajándékozó jellegű népszokás fűződik. A mátkálás és a komatál küldése föltehetően ilyen ókeresztény gyökerekhez nyúlik vissza.

Az egyik asztalnál színes papírokból hurkapálcika segítségével fatalpra, tyúk, kakas, nyuszi asztal-, vagy ablakdíszt lehetett készíteni, a másiknál kopogtatót kosárfonó fűz, illetve hungarocell tojásokból maradék textilanyagok felhasználásával.

Zöldcsütörtök (nagycsütörtök) a húsvét előtti hét csütörtöki napja. Jézus ezen a napon hívta össze tanítványait az utolsó vacsorára, és Júdás ezen a napon árulta el őt.

De lehetett táskát díszíteni, volt színező, tükörtojásjáték, logikai játék, és egy fotósarok is, amit még Szabó Laci bácsival festettek. A húsvéti kisokos segítségével ki lehet számolni, mikor vannak a húsvéti időszak nevezetes napjai, mikorra esik az idén a 40 napos böjt.

A fotó a KESI Sólymok-Csabai Farkasok mérkőzésen készült.

Ismét magyar bajnoki döntőben játszottak a szarvasi jégkorongosok

Fotó: Kovács Bence

Lopja a távolságot a Szarvasi FC 1905