in ,

Ismét Vajda Gála

A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium tanulói, az érdeklődő szülők és a meghívott vendégek megtöltötték a művelődési ház nézőterét 2023. április 4-én délután, a Vajda Gála előadásán.

A tavaszköszöntő diákgálának több évtizedes hagyománya van a gimnáziumban. A tanév végéhez közeledve a sok dolgozat, számonkérés mellett szükségük is van a diákoknak egy kis lazításra. A gimnázium tanulói ezen a vidám délutánon szeretnék megmutatni tehetségüket valami olyasmiben is, ami nem a tanulásról szól. Sokan közülük évek óta, kisgyerekkoruktól foglalkoznak zenével, irodalommal, sportolnak rendszeresen, vagy éppen valamely más művészeti ágban jeleskednek, mint a tánc. Ez a délután pedig lehetőség volt arra, hogy megcsillogtassák tudásukat.

A gálát Kitajkáné Szántai Mária igazgatónő nyitotta meg sok sikert kívánva az előadóknak, előrevetítve a 17 műsorszámból álló programot. Lázár Zsolt esperes és Zahorecz Pál iskolalelkész az alakalomhoz illő igével bátorította a szereplőket, és jó szórakozást kívánt a nézőközönségnek. A városvezetés részéről Molnár Etele alpolgármester köszöntötte a vendégeket és az iskola tanulóit.

A műsorszámok sorát a gimnázium egyik zenekara, a THILS&M nyitotta meg. 2020-ban az Evangélikus Egyház meghirdette egyházzenei programját, melyben zenekarok alapítására biztatta a fiatalokat. Iskolánk tanulói nagyon jól fogadták ezt a felhívást, és sok diák kapcsolódott be ebbe a programba. A jelentkezők számának köszönhetően két zenekar is megalakult, melyek nem különülnek el, hanem különböző formációkban zenélnek. A THILS&M tagjai: Lauday Izabella, Molnár Lilla, Tóth Sára, Fazekas Máté, Weisz Tímea és Garai Hajnal tavaly végzett tanulónk, aki még mindig visszajár zenélni.  Az ő munkájukat segíti Huszák Zsolt zenei mentor és Fonád Zoltán tanár, a zenei program felelőse. Most két dalt adtak elő.

A műsor zenével folytatódott, mivel a gimnázium tanulói közül sokan növendékei a Chován Kálmán Művészeti Alapiskolának. Iváncsó Viola zongora szakon tanuló növendékei közül ketten mutatkoztak be, Erdei Máté 9. C osztályos tanuló, aki számos megyei és regionális komolyzenei versenyen szerepelt már eredményesen, Martha Mier: Ragtime című darabját adta elő.  Bartus Bátor 9. B osztályos tanuló kedvence az improvizáció különböző dallamokra. Most a népszerű popzenéből válogatott, és ezeket a dallamokat fűzte egy zenefolyamba.

A gimnázium irodalomkedvelő tanulói rendszeresen szerepelnek kiemelkedő eredményekkel különböző megyei és országos versenyeken, idén a XI. FEDORKA-SOSEVOLT VersNapon hárman jutottak be az országos döntőbe. Szilágyi Adrienn 11.B, Kovács Attila Herceg 11.B és Bárány Mihály 10.B osztályos tanulók klasszikus és modern verseket tolmácsoltak a közönségnek nagy sikerrel.

A gála további részében a gimnázium mozgást, táncot kedvelő tanulói mutatkoztak be. Az aerobikosok az idei, Jászberényben rendezett Diákolimpián  szép eredményeket értek el, bejutva az országos döntőbe. Produkciójukban egy felvonáson belül minden gyakorlatból bemutattak egy kis ízelítőt. A lányok évek óta lelkes versenyzői a Blue Gym sportegyesületnek, kiváló csapatot alkotnak a sportban és azon kívül is. Név szerint: Antal Dóra, Illés Petra, Laukó Boglárka, Márton Fruzsina, Márton Gréta, Styecz Barbara, Tóth Adrienn és Varga Vivien. Edzőik Roszik-Pásztor Mariann és Kasnyik Kinga.

A gimnázium tanulói közül többen a Babilon TSE hiphop táncosai is, akik már évek óta együtt versenyeznek kimagasló eredményekkel. Idén Budapesten arany minősítést és a zsűri különdíját is elnyerték. Felléptek Bertók Dorka, Szécsi Panna, Pásztor Zita, Brusznyiczki Adél, Prisztai Lili és Pusztai Liza vajdás diákok, a koreográfiát Kovács Krisztina és Kovács Zsani tanította be.

Izsó Éva 12. C osztályos tanuló a gyomaendrődi Színfolt Mazsorett Táncegyesület tagja közel 10 éve. Csoportjával már több magyar bajnoki címet is szerzett, 2018-ban Európa-bajnokok lettek. Most társai elfoglaltsága miatt egyedül mutatott be egy kis ízelítőt.

A gimnázium néptáncos diákjai kisiskolás koruk óta tanulják a magyar néphagyomány különböző tájegységeinek táncait a Chován Kálmán Művészeti Alapiskolában, ma már a Tessedik Táncegyüttes tagjai is, most mezőségi táncokat mutattak be. A színpadon Vaskor Gréta, Liska Janka, Teremy Dóra, Hunya Karina, Pljesovszki Pálma, Teremy Samu és Gácsi Gergő mutatkozott be párjaikkal táncolva. Felkészítőik Árgyelán Kitti, Szabó Róbert és Oláh Márkó voltak.

Egy lelkes alkalmi kórus a Guido és Maurizio de Angelis által szerzett kórusművet, a Lalalát adta elő kicsit átdolgozva. A kórus tagjai Kohut Emese, Lauday Izabella, Schubert Liza, Liska Janka, Tóth Sára, Fazekas Máté, Gácsi Gergő, Vaskor Gergő, Zima Dávid, Borbély Máté, Bacsa Zalán, Horváth Z. Olivér, Zahorecz Pál voltak. A dalt hangszerelte és vezényelte Juhász Gergő. Zongorán közreműködött Pécsváradiné Tóth Anikó tanárnő.

A zenés előadások sorát Varga Mirtill 11.A osztályos tanuló folytatta, akinek rockzene iránti imádata mindenki számára ismert, mivel többször is hallhattuk-láthattuk fellépni iskolai rendezvényeken. Most az Edda Művek Szellemvilág című számát adta elő, a közönség vastapssal jutalmazta az előadást.

Zima Dávid 12.C osztályos tanuló közel egy évtizede a Chován Kálmán Művészeti Alapiskola növendéke, tanára Szabados-Tóth Gábor. Iváncsó Viola kíséretével Rudolf Mauz Klezmer Overture című számát adta elő. Folytatva a zeneiskola tanítványainak sorát Bacsa Zalán 11.A osztályos tanuló Gustavo Santaollala The Last of Us című számát játszotta el, tanára Molnár János, aki a gitárművészet rejtelmeibe vezette be őt, és megszerettette vele a zenét.

Gombkötő Réka 11.A osztályos tanuló hobbija az éneklés. Gyönyörű énekhangját már sokszor megcsodálhattuk. Az idei gálára SZA amerikai énekes-dalszerző Kill Bill című dalát választotta.

A műsor záró részeként a Vajda Band Emlékzenekar játszott, mintegy megkoronázva a délutáni programot. A műsorukban elsőként Pharell Williams Happy című slágere hangzott fel, ezt követte az életvidámságot közvetítő On The Sunny Side Of The Street című amerikai jazzének Jimmy McHugh-től, a Catwalk pedig a közönség jó hangulatú, aktív közreműködésével zárta a zenekar előadását. A zenekar tagjai Tóth Sára, Molnár Tamara, Gácsi Gergő, Zima Dávid, Rónyai Dominik, Bacsa Zalán, Gyetvai Csongor, Lajtos Dániel, Pécsváradiné Tóth Anikó tanárnő és Juhász Gergő, a zenekar vezetője, a darabok hangszerelője.

A műsorszámok remekül sikerült díszlet előtt zajlottak, amelyet Buzás Tünde állított össze lelkes diákok közreműködésével.

A Vajda Gála sikeréhez hozzájárultak a művelődési ház technikusai, akik remek hang- és fénytechnikával emelték a színvonalat, ezúton is köszönjük munkájukat.

A pörgős, jó hangulatú délutánt követően a gimnázium tanulói már a következő gálát tervezgetve tértek haza.

Dr. Laukóné Adamik Edit szervező tanár

Fotó: Kovács Bence

Lopja a távolságot a Szarvasi FC 1905

A békéért imádkoznak a szarvasi és békésszentandrási felekezetek tagjai 2023. április 12-én.

Imasorozat kezdődött a békéért