in

Csata és Csabacsűd együtt emlékezett a kitelepítésekre

Molnár József és Csákvári Marián, Csabacsűd és Csata polgármesterei, középen Magyar Tamás evangélikus lelkész a 2023. április 12-i megemlékezésen.
Molnár József és Csákvári Marián, Csabacsűd és Csata polgármesterei, középen Magyar Tamás evangélikus lelkész a 2023. április 12-i megemlékezésen. (Fotó: Miskó Bence)

“Emlékeznünk kötelességünk. Az emlékezés megidézi azokat a korszakokat, melyek 76 éve történtek és figyelmeztet, hogy soha többé ilyen ne fordulhasson elő!”, fogalmazott Molnár József, Csabacsűd polgármestere tegnap, amikor a Felvidékről kitelepítettek emléknapján Csata község Csákvári Marián polgármester vezette küldöttségével közösen elevenítették fel a történteket.

“Tisztelettel és nagyrabecsüléssel adózunk azon családoknak, akik állampolgárságuktól, közösségüktől, vagyonuktól megfosztva, szülőföldjükről elűzve, kemény akarattal, szilárd hittel otthont teremtettek maguknak Csabacsűdön és az ország más területein is. A telepítések legfőbb célja a dél-felvidéki magyar tömb megbontása volt. Emberek százainak, ezreinek tépték ki a színét a szülőföldből s ezzel nehezen gyógyuló lelki sebeket, honvágyat, kilátástalan bizonytalanságot okozna.”, mondta Molnár József.

A magyar országgyűlés 2012. december 4-én fogadta el dr. Molnár Attila országgyűlési képviselő javaslatát, hogy április 12-e a Felvidékről kitelepítettek emléknapja legyen,

elevenítette fel az előzményeket Molnár József.
Ehhez a határozathoz csatlakozott Csata és Csabacsűd települések önkormányzata is, amikor napra pontosan 10 éve a két község önkormányzata testvértelepülési kapcsolatot létesített egymással.

“Ennek a mostani, viszontagságos időknek is célja, hogy elválasszon bennünket. Célja, hogy szétválassza az emberiséget, nemzeteket, egyúttal a magyarságot is, de ezt mi nem hagyjuk egykönnyen. Iparkodunk mély kapcsolatainkat megtartani és ápolni. Szoros kötelékeinket senki és semmi nem válthatja szét, csak a teremtő. A cél az emlékeztetésen túl az emlékeztetés, és a tudományos feltárás, hogy soha többé ne történhessenek meg hasonló események”, fogalmazott Csákvári Marián.

A megemlékezésen szólók között Magyar Tamás evangélikus lelkész következett gondolataival, majd az kitelepítettek emlékművének megkoszorúzása zárta.

Fotó: Miskó Bence

A békéért imádkoznak a szarvasi és békésszentandrási felekezetek tagjai 2023. április 12-én.

Imasorozat kezdődött a békéért

Művészetis forgatag harmadszor