in

1830: Május 1-től Szarvason is indul az egységes alapellátási ügyeleti rendszer

Május 1-től a Szabadság u. 11. alatt, a szakorvosi rendelőben lesz megtalálható az orvosi ügyelet.
Május 1-től a Szabadság u. 11. alatt, a szakorvosi rendelőben lesz megtalálható az orvosi ügyelet. (Fotó: Babák Zoltán)

Tavaly decemberben fogadta el az Országgyűlés az egészségügyi alapellátásról szóló törvényt. Ennek része az egységes ügyeleti rendszer, aminek bevezetését idén február 1-én Hajdú-Bihar vármegyével kezdték. A sor most Békés vármegyébe ért,

így május 1-ével Szarvason is változik az ügyeleti rendszer.

A két elemből – háziorvosi ügyeleti rendelésből és sürgősségi ügyeletből – álló feladatot Békésszentandrás, Csabacsűd és Szarvas tekintetében egységesen a Szarvasi Szakorvosi Kft. telephelyén, a szakorvosi rendelőkben látják el.

Ehhez ismét megnyitják a régi tömb sarkán a bejáratot, mellette csengő lesz. Amennyiben a beteg nem tud lépcsőzni, akkor az ügyeletet ellátó fogja mutatni az akadálymentesített bejáratot.

Hétköznapokon 16 és 22, valamint hétvégeken és ünnepnapokon 8 és 14 óra között a háziorvosok ügyelnek, az ezeken túli időszakokban, hétköznapokon 22 és 8, valamint hétvégeken és ünnepnapokon 14 és 8 óra között éjszakai ügyelet lesz elérhető.

Az új ügyelet telefonszáma május 1-től felnőttek és gyermekek esetében is egységesen 1830.

Az Országos Mentőszolgálat szerint minden esetben ajánlott a 1830-as szám hívásával kezdeni és egyeztetni az ügyelettel, ki menjen kihez, ha szükség lenne ezekben az időszakokban orvosi segítségre.

Szintén az OMSZ kérése, hogy a beteg nem sürgősségi esetekben az alapellátását végző háziorvosát keresse fel annak rendelési idejében.

Ezzel a nyomással Losonczi Imre 117,05 kilóra javította saját magyar csúcsát.

Félkézzel: Újabb magyar csúcsot nyomott Losonczi Imre

Asztalitenisz: Utánpótlás magyar bajnokságnak adott otthont Szarvas