in ,

Már csak 7 év a 7. centenáriumhoz

Nemzeti színű szalagokkal díszítették fel a Jubileumi Emlékház kerítését Békésszentandráson a település beiktatásának 693. évfordulójára emlékezve.
Nemzeti színű szalagokkal díszítették fel a Jubileumi Emlékház kerítését Békésszentandráson a település beiktatásának 693. évfordulójára emlékezve (Fotó: Babák Zoltán)

Békésszentandrás írásokban visszakövethető történelme 693 esztendővel ezelőttre nyúlik vissza, amikor az Úzvásári család egy határvita során bizonyító erejű határjeleket tudott felmutatni, ezért a falubirtokot az ő javukra iktatták be. Erről a beiktatásról az aradi káptalan 1330. április 18-i oklevelében tett jelentést Károly Róbertnek, ezért április 18-a tekinthető a település születésnapjának, beiktatása napjának.

Ezen, vagy egy közel eső napon – ilyen volt e hét péntekje – minden évben megemlékeznek a szentandrásiak az elődökről. Ennek kezdetén Kissné Pásztor Edit Szécsi István A föld, hol egyszer bölcsőm ringott című verséből olvasott fel egy részletet.

Benedek Erika Wass Alberttől vett idézettel kezdte gondolatait, majd saját személyes, tudatra ébredésétől egészen mostanáig terjedő Békésszentandráshoz való kötödéséről tett vallomásával folytatta.

Fél évszázadnyi élete során fél év kivételével az egészet a településen töltötte. Akkor sem ment messzire, csak Szarvasra, de még onnan is hazahívta a honvágy. Akkor belátta, szentandrási marad, és egyre több, egyre újabb feladatokat vállalt.

Erika vallomását követően az esemény az emlékház kerítésének nemzeti színű szalagokkal történő díszítésével zárult.

Hosszú évek hagyománya, hogy ezt követően egy kiállítás, vagy a településhez köthető rendezvénnyel folytatják a délutánt, mondta Hévizi Róbert, a Békéssy János Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesület elnöke már az idősek klubjában, a település helyi értékeit bemutató roll-up kiállításon.

A jelenlegi értékek közül a szőnyegszövés, a Gödény-halom és a szentandrási kisüzemi sörfőzés hamarosan felterjesztésre kerül a megyei értéktárba. A hagyományőrző egyesület elnöke úgy gondolja, semmi akadálya nem lesz, hogy be is kerüljenek oda.

Örömteli hír, hogy a napokban ülésező Hungarikum Bizottság a kubikosmunkát kiemelt nemzeti értékké nyilvánította. Nagy István erre vonatkozó bejelentésére hivatkozva Hévizi Róbert felvetette, ha ez a megtiszteltetés érte ezt a mára kihalt szakmát, október 15-ével kapcsolatban javaslattal fordulnak a bizottság felé.

Elkészült egy félórás film is, amivel a 20. században élt elődökre emlékeznek, amit ezen a délutánon meg is tekinthettek az érdeklődő szentandrásiak.

Benkás sakkozók az ország legjobbjai között

Péterfy Borival Bődi Eti beszélgetett az Íróklub április 14-i eseményén.

Péterfy Bori volt az Íróklub vendége