in ,

Tizedik alkalommal rendezték meg a nemzetiségi pedagógiai konferenciát

Dr. Katona Krisztina, a Gál Ferenc Egyetem Pedagógiai Karának dékánja.
Dr. Katona Krisztina, a Gál Ferenc Egyetem Pedagógiai Karának dékánja.

Szarvason, a Pedagógia Kar szervezésében 2023. április 19-én került megrendezésre a X. Nemzetiségi konferencia „Tradícióink és jövőképünk – Pedagógiai megoldásokkal a nemzetiségi értékeink megőrzéséért” címmel.

Az eseményen elsőként prof. dr. Dux László a Gál Ferenc Egyetem rektora köszöntötte a jelenlévőket. Megnyitójában hangsúlyozta, hogy az Egyetem számára öröm, hogy immár tizedik alkalommal kerül megszervezésre a szarvasi karon a nemzetiségi pedagógiai konferencia. Hozzátette, ez a többnyelvűség és színes kultúra, ami Békés vármegyére és a Szeged-Csanádi Egyházmegyére is jellemző, egy különösen értékes hagyomány, kiemelte továbbá, hogy a Pedagógiai Kar országos szinten is igen komoly feladatot vállal a nemzetiségi pedagógusok képzésében és az oktatása terén egyaránt.

Rektor úr gondolatait követően Dr. Katona Krisztina dékán asszony előadását hallgathatták meg a konferencia résztvevői. Dékán asszony a Múltat összegző, jövőbe tekintő jelen című előadásában a szarvasi nemzetiségi pedagógusképzés múltjáról, jelenlegi helyzetéről, valamint a szakirány jövőjével kapcsolatos feladatokról szólt.

A délelőtti program részeként a roma, román, német és szlovák nemzetiség szószólói Kreszta Traján román nemzetiségi szószóló, Paulik Antal szlovák nemzetiségi szószóló, kisebbségi önkormányzat képviselői Englenderné Hock Ibolya a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke és Romhányi Tiborné a Békés Vármegye Roma Nemzetiségi Önkormányzatának vezetőségi tagja, Románia gyulai főkonzulja Florin Trandafir Vasiloni, Békés Vármegye Kormányhivatala részéről Dr. Rákóczi Attila főigazgató, Békés Vármegye Önkormányzata részéről Szebellédi Zoltán alelnök úr, valamint Babák Mihály Szarvas város polgármestere köszöntötte a konferencia résztvevőit.

A konferencia programja délután a Kar képzési portfóliójába tartozó négy nemzetiségnek megfelelő roma, román, német és szlovák szekcióban folytatódott. A résztvevő pedagógusok, kutatók, oktatók, önkormányzati képviselők e szakmai tanácskozás részeként megfogalmazhatták az adott közösség nyelvének, kultúrájának megőrzésével kapcsolatos gondolataikat, s megismerhették az ezek megőrzését szolgáló legfrissebb módszertani trendeket.

A konferencia programját nemzetiségi tanulók műsorai színesítették, közreműködtek:

  • a szarvasi Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Kollégium diákjai,
  • a gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola tanulói,
  • a gyulai „Nicolae Bălcescu” Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium,
  • a Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium és Technikum, Általános Iskola és Óvoda tanulói.

A tanulók műsorát és pedagógusaiknak a felkészítő munkát ezúton is köszönjük!

Két fejes góllal kezdtek a mezőhegyesiek Csabacsűdön.

Tervezhető vereség, terven felüli eredmény

Ülésezik a képviselő-testület Békésszentandráson 2023. április 26-án.

Helyi vállalkozók nyerték az önkormányzati kivitelezéseket Békésszentandráson