in ,

Rákóczi nyomában a Felvidéken

A Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Kollégium 7. évfolyamának 43 tanulója négy pedagógussal 2023.április 18-tól 21-ig egy felejthetetlen kiránduláson vett részt a Felvidéken.

A program célja, hogy diákjaink személyes élmények által ismerjék meg II. Rákóczi Ferencnek, történelmünk meghatározó személyiségének életét, az utazás során felkeressék történelmünk meghatározó alakjához kapcsolódó emlékhelyeket.

Az utazás első állomása II. Rákóczi Ferenc szülőhelye, Borsi volt. Itt látogatást tettünk a Rákóczi-várban, megtekintettük a fejedelem életét bemutató kiállítást. Majd Tőketerebesen, az Andrássy család kastélyába látogattunk, ahol megismerhettük a nemesi család történetét. Hangulatos tavaszi sétát tettünk a kastélyt körülvevő parkban, ahol megtekintettük Gróf Andrássy Gyula neogótikus stílusban emelt mauzóleumát, és a Paricsi vár festői romjait.

A második napon élményekben gazdag utazást tettünk a Magas-Tátrában. Ótátrafüredről, a Magas-Tátra legnagyobb és legrégibb üdülőtelepüléséről a tátrai siklóvasúttal a Tarajka turistaközponthoz érkeztünk. Innen gyalogtúrát tettünk a csodálatos Tar-pataki vízesésekhez, melyek Csontváryt is megihlették. A magashegység hóval várt minket, a tavaszból a télbe csöppentünk! A hógolyózás a gyalogtúrán, a havas táj felejthetetlen élményt nyújtott a gyerekeknek. A túra után a befagyott Csorba-tóhoz utaztunk.

A harmadik napon Bártfára érkeztünk, majd Bártfafürdőn, a skanzenben a környék sokszínű népi építészetét ismerhettük meg. A következő állomás a nagy történelmi múlttal büszkélkedő Eperjes volt. Itt megcsodálhattuk a város történelmi főterét, a Rákóczi-házat és a gótikus Szent Miklós székesegyházat. Majd Petőfi Sándorra, Tompa Mihályra és Kerényi Frigyesre emlékeztünk Kerényi Frigyes eperjesi házánál, ahol maga Petőfi is boldog heteket töltött.

Az utolsó nap úti célja a Hernád partján fekvő Kassa volt. Itt látogatást tettünk a Rodostó házban, ahol a kuruc kort megidéző dalokkal és szemelvényekkel tisztelegtünk a fejedelem emléke előtt. A város főterén megcsodáltuk a gótikus Szent Erzsébet dómot, melynek kriptájában megkoszorúztuk II. Rákóczi fejedelem sírját. Majd kellemes városnéző sétával búcsúztunk a hangulatos várostól.

Az esti órákban, fáradtan, de élményekben gazdagon érkeztünk haza Szarvasra.

Rómer Zsuzsanna és Fazekas Stefánia pedagógusok

„Gyermekszeretet és hivatásszerelem…” – elismerő címben részesült a GFE Gyakorlóintézménye

A „Legkiválóbb óvodapedagógus jelölt-díj” 2023