in ,

Ismét van arany a Szarvasi Oscar-gálán

Forschner Rudolf vihette haza az arany Szarvasi Oscart az idén.
Forschner Rudolf vihette haza az arany Szarvasi Oscart az idén. (Fotó: Babák Zoltán)

Vidám bálját tartotta szombat este Szarvas Város Barátainak Köre. A 40. polgári bálnak ezúttal is az Árpád Szálló díszterme adott otthont.

Bődi János elnök felelevenítette az elmúlt négy évtized eredményeit, majd rátért az idei jubileumi születésnap méltó megünneplésére.

“2023. szeptember 16-án, a baráti kör szarvasi csoportja megalakulásának a 40. évfordulóján átadunk egy a gyökereinket, a lokálpatriotizmusunkat, a barátságunkat és az összetartozásunkat jelképező szoboralkotást, a meglévő „baráti köri emlékkőre”, mint posztamensre helyezve egy időtálló és esztétikus, tardosi vörös mészkőből faragott és korrózióálló acélból készített „Csodaszarvas” szobor kompozíciót. Ez a képzőművészeti műalkotás, a „Csodaszarvas” szobor; az újjászületést, a megújulást és a Napot jelképező mítikus vezérállat ábrázolás egyesületünk 40 éves munkájának, emlékének a tiszteletét, elismerését kifejező szobor lesz”, fogalmazott Bődi János.

Babák Mihály polgármester méltatta a civil szervezetek városban betöltött szerepét, ezen belül a baráti kör jelentőségét.

Ezeknek a báloknak az egyik legfelemelőbb pillanata az emléklapok, illetve az emlékplakettek átadási ceremóniája, amit 25 éve vezettek be, és amit néhány éve az egyik tag elnevezése után csak Szarvasi Oscarnak emlegetnek.

Ennek során Szarvasért Emléklapot vehetnek át a két szarvasi középiskola azon diákjai, akik tanulmányaik során, a sport, a kultúra területén kiemelkedőt nyújtottak, illetve Szarvasért Emlékplakettek azok az itt élő, vagy elszármazott szarvasiak, akik életük folyamán Szarvas hírét messze földön ismerté teszik.

2023 Szarvasi Oscar-díjazottjai.
2023 Szarvasi Oscar-díjazottjai (Fotó: Babák Zoltán)

A díjakat Bődi János, illetve Babák Mihály adta át.

Keller Gergő a szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnázium 12.C osztályos, matematika tagozatos diákja az elmúlt három évben kajakosként érmet éremre halmozott. Bátor György tanítványaként legfényesebben ezek közül két ifjúsági világbajnoki aranya fénylik.

Tóth József Patrik a Székely 12.D osztályos vízügy ágazatban tanuló diákja. 10 éves kora óta birkózik Sükösd Attila edző irányításával. Patrik a birkózás országos élvonalába tartozik értékes dobogós helyezésekkel. Díját édesanyja vette át.

Közösségi munkájuk és a közösséghez való hozzáállásuk okán a Szarvasért Emlékplakett bronz fokozatát vehette át Csipai József és felesége, Hédi; mindketten nagyban hozzájárulnak a budapesti csoport sikeres, aktív munkájához és közösségformálásához.

A város és környékének idegenforgalma érdekében kifejtett kimagasló tevékenységéért és a civil szervezetekkel kialakított korrekt kapcsolat kiépítéséért kifejtett munkája elismerése képpen bronz plakettet vehetett át Darida Péter, a Vadászkürt vendéglő vezetője.

A közösségért évtizedeken át nyújtott kimagasló tevékenységéért bronzot érdemelt Tóth Mihályné Zsazsa.

Ezüst plakettet ítélt a 11 tagú elnökség dr. Hudák Jánosnak, az orosházi kórház osztályvezető főorvosának Szarvas város egésze érdekében, huzamosabb időn át kifejtett kiemelkedően sokirányú, példamutató orvos szakmai és közéleti tevékenységéért.

Szintén ezüstre tartotta méltónak az elnökség Salgó Istvánt a baráti kör érdekében kifejtett kimagasló tevékenységért.

Forschner Rudolf 1965-ben kezdte meg szakácsként munkáját az akkor jó hírű Árpád étteremben. Rendszeresen adományoz nehéz sorsú szarvasi családok számára, civil szervezeteteknek, illetve a város egészségügyének fejlesztése érdekében. A baráti kör elnöksége úgy döntött, hogy lokálpatriotizmusáért életműdíjként a „Szarvasért Emlékplakett” 8. számú arany fokozatát adományozza Forschner Rudolfnak.

A „Legkiválóbb óvodapedagógus jelölt-díj” 2023

Budás Gergő és Urbancsok Ákos.

Jól zárta a hétvégi fordulót a Csabacsűd és a Hunyadi is